Can Etiket, pandemide yaptığı Lombardi ve HP Indigo yatırımlarıyla hem eskiyen makinelerini yeniledi hem de baskı kalitesini, yeteneklerini ve kapasitesini arttırdı. Şirket ortağı ve yöneticisi H. Can Özakın, “Şu anda baskı ve kalite kontrol tarafında Türkiye’deki en genç makine parkına sahibiz, bu da baskı kalitemize ve hizmet hızımıza yansıdıkça pazar payımız daha da artıyor” diyor.
İzmir, Çiğli’de Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde merkezi ve Gaziantep’te irtibat ofisi bulunan Can Etiket, pandemide eski makinelerini elden çıkararak Matset A.Ş.’den manuel register ve elektronik tansiyon kontrolü donanımı sayesinde yüksek baskı kalitesi sunan Flexoline flekso baskı makinesi, Gelişmiş Verimlilik Modu (EPM) sayesinde ekonomik üretim seçeneği de sunan kaliteli dijital rulo etiket ve esnek ambalaj makinesi HP Indigo WS6900 ve her iki makine için uygun sonlandırma çözümü Lombardi Digistar 330’a yatırım yaptı.
Şirket ortağı ve yöneticisi H. Can Özakın, son yatırımları ve hedefleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı.
- Can Etiket’in kuruluşundan bugüne nasıl bir süreç yaşandı? Firmanın önemli kilometre taşları neler?
1985 İzmir Karşıyaka doğumluyum. Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği mezunuyum. Babam Erhan Özakın sayesinde küçüklüğümden beri etiket üretiminin içinde oldum. 2000 yılından önce kendisi sektörden bir süreliğine uzaklaştı ve ben de kısa bir süre kurumsal bir esnek ambalaj üreticisinde çalışma imkânı buldum. 2011 yılında da tekrar barkod etiketi üretimine başladık, daha sonra baskı için makine parkımızı oluşturmaya başladık. Kendisi 2020 sonunda emekli olmayı planlıyordu ancak pandemi bu süreci biraz öne çekti.
Kendinden yapışkanlı etiket üretimi yapan Can Etiket aile şirketinden kurumsal yapıya evriliyor
Finans yönetimini tek başıma nasıl yapacağımı kara kara düşünürken, 11 yıl boyunca Ernst & Young İstanbul ofisi vergi departmanında çalıştıktan sonra Almanya’nın Stuttgart kentindeki Ernst & Young ofisine geçen Cenk Esin ile yollarımız kesişti. İki üç yıl sonunda aklında Türkiye’ye dönüş planı olan Cenk Esin ile görüşmelerimiz sonucunda, aramıza Finans Müdürü ve firma ortağı olarak katıldı. Kendisi, tecrübesi ile Anonim Şirkete dönüş işlemlerimizi de başlatarak, aile şirketi yapısından uzaklaşıp, şirketimizi daha kurumsal bir noktaya taşımak için mesai harcıyor.
Bu iş bölümü bize çok daha verimli çalışma imkânı sundu ve gelecek yıllara ilişkin planlarımızı öne çekmemizi sağladı.
- İş tanımınızda neler var? Nerelere ve hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Kendinden yapışkanlı etiket üretimi konusunda faaliyet gösteriyoruz. Ağırlıklı olarak medikal, ilaç ve alkollü içecek sektörüne hizmet veriyoruz. Endüstri ve gıda tarafında da önemli müşterilerimiz var.
- Can Etiket kaç personelle hizmet veriyor, pazarlama için bir ekip var mı, kendiniz mi üstleniyorsunuz?
23 personelle hizmet veriyoruz, İzmir dışında Gaziantep’te de ofisimiz ve satış ekibimiz var.
Çiğli Atatürk OSB’de 2100 m² toplam, 1400 m² kapalı alana sahip fabrikamızda hizmet veriyoruz. 1 adet Gallus EM²80 flekso Baskı Makinası, 1 Adet Lombardi Flexoline, 1 adet Lombardi Digistar, 1 adet HP Indigo WS6900, 3 adet Kalite Kontrol Makinası, 1 adet Flat Kesim, 1 adet de Rotasyon Kesim makinamız var.
“Şu anda baskı ve kalite kontrol tarafında Türkiye’deki en genç makine parkına sahibiz”
Geçen yıl tüm dünya gibi ülkemiz de salgın dolayısıyla olumsuz bir yıl yaşadı. Siz bu süreçte yeni yatırımlar yaptınız. Bunun arkasındaki itici güç nedir? Neleri hedeflediniz? Sizin için 2020 nasıl geçti?
2020 yılını ciro olarak hedeflediğimiz düzeyde kapattık. Özellikle ilk Lombardi yatırımı sonrasında ivmemiz çok artınca hem flekso tarafını daha verimli hale getirmek hem de görüşmeleri süren değişken data projelerimizi hayata geçirmek için HP Indigo yatırımına karar verdik. Aslında bu yatırımları 2 sene içinde adım adım gerçekleştirmek istiyorduk ama beklenen faiz artırımlarını da göz önüne alarak biraz daha öne çektik.
Yurt dışından 2. el makine getirmekle ilgili problemler olunca elimizde bulunan 4 adet baskı makinesini de iç pazara çok rahat bir şekilde satabildik, bu da yeni yatırım yaparken finansman kısmını çok kolaylaştırdı. Şu anda baskı ve kalite kontrol tarafında Türkiye’deki en genç makine parkına sahibiz, bu da baskı kalitemize ve hizmet hızımıza yansıdıkça pazar payımız daha da artıyor.
Salgın ile ilgili sadece tedarik sürecinde bazı sıkıntılar yaşadık. Daha yasaklar gelmeden 3 aylık ham maddeyi stoklarımıza aldık ancak özel ürünlerde ve klişe, bıçak gibi dışarıdan tedarik ettiğimiz siparişe özel ürünlerde özellikle nakliye konusunda problemler yaşadık. Ancak bunların hepsini Nisan – Mayıs aylarından sonra belirli bir düzene soktuk.
“Değişken dataya yönelik yoğun talep nedeniyle HP Indigo projesini daha öne aldık”
- Yeni yatırımlarınız Lombardi Flexoline, Lombardi Digistar 330 ve HP Indigo WS6900 hangi ihtiyaçlarınız için yatırım planına alındı? Bu makineler kapasite ve hizmet ağınıza nasıl katkı yapacaklar?
Zaten mevcutta bir baskılı etiket parkımız vardı. Yaş ortalaması biraz yüksekti ve artık hız anlamında mevcut teknolojinin gerisinde kalıyordu. Bunun için yeni yüksek hızlı bir flekso yatırımı tek vardiyada 2 flekso makinanın yaptığı işi rahatça yapacaktı. Tabii artan talep sonrasında biz kurulumdan 1 ay sonra 2. vardiyaya geçtik.
Kısa metrajlı işler flekso ’da hem hızımızı hem de kâr marjımızı düşürüyordu. Ayrıca değişken dataya yönelik yoğun bir talep vardı. Bu yüzden HP Indigo projesini daha öne aldık.
Digistar ise hem HP Indigo arkasına sonlandırma için hem bazı 2 renkli medikal ürün projelerimiz için hem de yüksek hızda baskısız etiket üretimi için en çok ihtiyacımız olan makineydi. Kısa bir süre sonra hem Digistar hem de Indigo’da 2. vardiyaya geçme planımız var. Bu makineler hem kapasitemizi hem de kalite ve hızımızı 3-4 kat arttıracak.
“2022 yılının başında lazer kesim ve serigrafi konusunda yatırımlar düşünüyoruz”
- Yeni makineleriniz kurulduktan ve çalışmaya başladıktan sonra beklentilerinizi karşıladı mı?
Operatörlerimizin tecrübesi arttıkça beklentilerimiz karşılanmaya başlıyor ancak özellikle HP Indigo beklentilerimizin ötesinde performans veriyor diyebilirim.
- Gündeminizde ihracat var mı? Bu konuda girişimleriniz oldu mu?
Gaziantep’teki ofisimiz ağırlıklı olarak Irak ve Suriye bölgesi ile çalışıyor. Onun dışında Hollanda’ya ihracat yapmaya başladık ancak pandemi ve yılbaşı dolayısıyla orası bu aralar çok yoğun değil.
- 2021’de yeni projeleriniz, yatırımlarınız olacak mı? 2021’den beklentileriniz neler?
2021’de daha çok yazılım ve otomasyon tarafında yatırımlarımız sürecek, şu anda yatırımdan daha önceki hedefimiz kapasitemizi doldurmak ve üretim verimliliğimizi arttırmak. Ancak 2022 yılının başında lazer kesim ve serigrafi konusunda yatırımlar düşünüyoruz