Siegwerk, Almanya merkezli bir dünya markası. 180 yıldır baskı mürekkebi üreten firmanın Türkiye ayağının kuruluşu 2006 yılında gerçekleşmiş. Siegwerk Türkiye’nin Genel Müdürü Mustafa Güler, 24. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nda sergiledikleri ürünleri ve fuar hakkındaki görüşlerini Matbaa Haber’e anlattı.
“Ben, bu seneki fuarı son birkaç yıldaki fuarlar arasındaki en canlı fuar olarak görüyorum. Hem ziyaretçi sayısı hem de yurt dışından gelenler anlamında. Genel olarak stantların çok meşgul olduğunu gördüm. Geçen yıl böyle bir şey yaşamadık. Gerçekten bunu anlamamız lazım. Yurt dışından ziyaretçilerin geliyor olmasının sebebi belki de kurlardan dolayı Türkiye’de fiyatların daha cazip olabileceği fikri sebebiyle olabilir.
Biz bu fuarda esnek ambalaj, UV ofset ve etiket mürekkepleri ile alakalı ürünlerimizi sergiledik. Ziyaretçilerimiz de ağırlıklı olarak İran’dandı. Ancak firma kararı olarak Temmuz sonundan bu yana ambargodan dolayı İran’la ticaret yapmıyoruz. Onun dışında Lübnan ve Ürdün’den, Kafkasya’dan, Orta Asya’dan, gelen müşterilerimiz oldu. Yabancı ziyaretçi açısından oldukça verimli bir fuar oldu, bu görüşmelerin sonucunu görmek lazım. Bu fuardan ciddi bir ihracat potansiyeli çıkar diye düşünüyorum, Tabi ki biraz da kurların dengelenmesine bağlı.
İç piyasaya gelince, zaten iç piyasada belli bir yerimiz var. Biz o yerimizi her yıl belli bir oranda büyütmeye çalışıyoruz. Esnek ambalaj tarafında da ofset tarafında da çalışmalarımız devam ediyor. Etiket Mürekkepleri tarafında çok çabamız var. O taraftaki gelişmelerden de oldukça memnunuz.
Ancak, bu fuarın her yıl düzenleniyor olması bence firmaları yoruyor. Herkes için gelir kapısı ama bir yıllık değil de iki yıllık veya üç yıllık periyotlarla yapılıyor olması lazım. O zaman daha fazla yeniliği görme şansı olur ziyaretçilerin. Yurt dışındaki fuarlar da böyle. Burada her yıl yeni bir şey getiremeyince kendinizi tekrar ediyorsunuz. Belki yeni müşterilere kapı açılmış oluyor ancak kendinizi tekrar etmek de doğru bir şey değil. Ar-Ge çalışmaları öyle 1 yıllık süren çalışmalar olmuyor. Özellikle mürekkep sektöründe yıllarca çalışmanız lazım. Ambalaj Fuarı biraz da genel bir fuar. Belki biraz daha özelleştirilmesi gerekiyor.
Ek olarak bu fuarda global baskı makinecilerinin eksikliği var diye düşünüyorum. Baskı makinesi üreticileri buraya gelebilmeli ve makinelerini sergileyebilmeli. O makinelerin burada olması buraya daha fazla ziyaretçi gelmesine sebep olabilir.
Genel olarak fuardan çok memnunuz. İyi bir fuar oldu. Fuarı dolaştığınızda fuar iyi olmadı diyebilecek bir stant sahibi bulamazsınız bence ama sonuçlarını görmek lazım. Tüm paydaşlara içinde bulunduğumuz zorlu ekonomik koşullar içinde dayanma gücü ve başarılar diliyorum.”