KASAD’ın aylık tanıtım toplantısının Kasım ayındaki konuğu Toyo Matbaa Mürekkepleri’ydi. Toplantıda özellikle ofset ambalaj portföyündeki en yeni ürünlerin yanı sıra yeni yatırım projeleri ve geleceğin yeniliklerinin ipuçları da paylaşıldı.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Kasım ayı tanıtım toplantısında Japonya merkezli Toyo Ink Group şirketi Toyo Matbaa Mürekkepleri’ni konuk etti. Swisotel’de, 21 Kasım’da düzenlenen ve üyelerin bir kez daha Mimoza salonunu tamamen doldurdukları toplantıda, Toyo Ink Group ve Toyo Matbaa Mürekkepleri organizasyon ve faaliyet alanlarıyla ilgili bilgileri paylaşan Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli firmanın yeni yatırım projelerini duyurdu. Toplantının ikinci bölümünde özellikle en son ofset ambalaj ürün portföyü ve geleceğin ambalaj mürekkeplerine ve ilgili diğer ürünlere dönük Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgiler paylaşıldı.
KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran, halen toplantıların yapıldığı Swisotel Mimoza salonunun yetersiz kalması nedeniyle, önümüzdeki yıl otelin ana binasındaki daha büyük bir salona geçeceklerini belirterek; “Bu bile KASAD’ın ne kadar fonksiyonel çalıştığının, sektör paydaşlarını ne kadar pozitif bir şekilde bir araya getirdiğinin, efektif çalıştığının çok güzel bir göstergesi” diyor ve şöyle devam ediyor.
“KASAD’ın üye sayısı 101’e ulaştı ve bu bizim boyutumuzda bir dernek için iddialı bir sayı. Daha güzel olan da üye sayısı kadar toplantılara katılımın da yüksek olması.
2018 her yönden zor geçmesine rağmen ambalajcıların yakındıkları bir yıl olduğunu söyleyemeyeceğim. Her ne kadar kendi içimizde birçok zorluk yaşadıysak da 2018’in ambalaj matbaalarının çalışmalarının karşılığını alabildikleri bir yıl olduğu gözüküyor. 2019’da aynı başarıyı sürdürmeyi diliyoruz.
Avrupa’da sonuçları bize de yansıyacak şöyle bir durum var: Birkaç büyük grup ambalajlarının yüzde yüz geri dönüşümlü ürünlerden yapılacağını açıkladı. Bu da birkaç katmandan oluşan plastik maddelerden tamamen çıkacakları anlamına geliyor. Burada ilk kullanacakları madde karton, ondüle karton, büyük oluklu kartonlarda da bence büyük değişim olacak.”
Son on beş yirmi yılın plastik ambalaj için müthiş bir dönem olduğunu, bu dönem sonunda aynı şekilde yönetilen bir plastik ambalaj şirketi ile karton ambalaj şirketi arasında bugün ciro bakımından veya boyutsal olarak plastik lehine üç-dört kat fark oluştuğunu vurgulayan Duran, ekliyor. “Bu biraz konjonktürel bir durumdu çünkü plastiğin arkasında çok ciddi bir rüzgar vardı. Fakat şu anda gördüğümüz bu çevrecilik ve sürdürülebilirlik argümanları önümüzdeki on – on beş yılda karton ve kağıdın arkasından da aynı şekilde bir rüzgarın eseceğini gösteriyor. İnşallah hepimiz bundan faydalanırız.”
Alican Duran konuşmasının ardından KASAD’ın 99. üyesi, Ömer Alper Selvi (Korab International) ve 101. üyesi İlhan Ürer (Frimpeks)’e rozetlerini taktı. KASAD’a 100. üye olarak katılan Gaziantep’ten Yükseliş Etiket’ten Mehmet Alper Aköz, mazereti nedeniyle toplantıya katılamadı.
Bir mürekkep dükkanından doğan küresel bir kimya devi: Toyo Ink Group
Toyo Ink Group 1896 yılında Tokyo’da Kamataro Kobayashi’nin mürekkep dükkanı olarak kurulmuş. 1920’de anonim şirket haline gelmiş ve Toyo Ink Mfg. Co. Ltd. adını almış, 2011’de de Toyo Ink SC Holdings adıyla holding haline gelmiş. Şu anda 240 milyar Japon Yeni cirosu ve 8000’in üzerinde çalışanı var. Tokyo Borsası’na endeksli, 31 milyar yen sermayeli bir şirket; 66 kuruluşu ve 9 ortaklığı var.
Grubun çok şirketi olmakla beraber 3 temel şirketi var: Toyocolor (pigment, renklendiriciler ve fonksiyonel malzemeler üretiyor), Toyochem (daha ziyade polimerler ve kaplama malzemelerini içeren, yapıştırıcılarda, metal ambalaj sanayi ve kaplamalarda kullanılan ürünleri üretiyor), Toyo Ink (Ambalaj, Baskı ve Bilgi olarak ikiye ayrılıyor).
Dyo Matbaa Mürekkepleri 2016 yılında hisse alımı yoluyla Toyo Matbaa Mürekkepleri oldu. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metre kare alanda kurulu 10 bin metre kare fabrikasında hizmet veriyor. Likit mürekkepler, tabaka ofset mürekkepleri, gazete ve magazin mürekkepleri, metal ambalaj sistemleri, serigrafi mürekkepleri, flekso ve rotogravür mürekkepleri, laminasyon tutkalları, güvenlik mürekkepleri ve özel uygulamalar, inkjet, masterbatch ve pigment ürün grupları var.
İstanbul’da uzun süre Topkapı’da hizmet veren firmanın, kentsel dönüşüm nedeniyle taşındığı Esenyurt, Kıraç’ta yerleşik olan, 200 ton/yıl kapasitesi olan, daha ziyade ofset ve metal ambalaj mürekkeplerinin spot renklerinin üretildiği üretim tesisi ve renk çalışmaları yapılan bir laboratuvarı var.
Toyo Matbaa Mürekkepleri CEO’su Yakup Benli, “Toyo Ink Holding Türkiye’ye yeni bir yatırım kararı aldı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 62 bin metre karelik bir arazi alındı ve yaklaşık 39 bin metre kare kapalı alanlı, 41 bin ton/yıl kapasiteli bir üretim tesisi kurulacak” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Üç – beş yıl içinde iki üç kademede tamamlanması planlanan bir proje. Mevcut kapasite yaklaşık 2.5 katına çıkacak. Bütün mevcut ürünlere ilave olarak poliüretan ve laminasyon tutkallarının da üretileceği bir tesis olacak. Yeni fabrika şu anda üretmediğimiz ürünlerle başlayıp, daha sonra mevcut ürünlerin kapasiteleri ve otomasyon seviyelerinin arttırılmasıyla devam edecek. Yılbaşından itibaren inşaat ruhsatımızı almayı ve öz sermayemizle inşaata başlamayı umuyoruz.”
Toyo Ink SC Holdings, faaliyetlerini hayat bilimi, iletişim bilimi ve sürdürülebilirlik olarak üç kategoride sınıflandırıyor. Bu kategoriler altında, oto boyalarından muhtelif tutkallara, kimyanın farklı alanlarından deneysel tarım üretimine, çok geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Halen farklı alanlarda sürdürülen Ar-Ge çalışmalarından birinin konusu hayli ilginç: Japonya’da bir birim, gıdalarını enzimlerle parçalayarak tüketmeleri esnasında bakterilerden elektrik enerjisi üretme projesi üzerinde çalışıyor. Bu hem çevre bakımından yararlı hem de potansiyel yeni bir enerji kaynağını temsil ediyor.
“Şu anda 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat çalışmalarımız devam ediyor” diyen Yakup Benli, ekliyor. “Esas olarak Afrika dahil bölgenin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. 2015’te 1.5 milyon dolar olan ihracatımız 2018 yılında 6 milyon dolara yaklaşmış bulunuyor. Hâlâ ciromuz içinde küçük bir rakam ama artış oranımız çok yüksek.”
Toyo’nun pazar stratejileri
Toyo Matbaa Mürekkepleri Ofset Satış Müdürü Levent Ünal, sunumunda dünya, Avrupa ve Türkiye baskı ve mürekkep pazarıyla ilgili notlar paylaştı.
Halen baskı pazarında Avrupa’nın % 21, Amerika’nın % 23, Asya’nın % 36 ve diğer bölgelerin % 20 payı var. Ünal, Toyo Matbaa Mürekkepleri pazar stratejilerini şöyle açıklıyor:
• Pazarın ihtiyaç ve gerekliliklerini karşılayacak ürünlerin sağlanması.
• Üretim prosesinin revizyonu ve yeni yatırımlar ile üretim verimliliğinin arttırılması.
• Toyo Ink Group bünyesinde üretilen yeni ürün ve teknolojileri Türkiye pazarına sunmak.
• Müşterilere hızlı ve etkin teknik çözümler üretebilmek ve çözüm ortağı olabilmek.
• Fogra sertifikasyonu ve / veya kalibrasyon çalışmalarıyla iş ortaklarının iş süreçlerine katkı sağlamak.
• Ofset renk sistemi revizyonu ile hizmet kalitesinin arttırılması ve müşterilerde kullanımının yaygınlaştırılması.
• Teknik eğitim ve ürün eğitimleri ile sektörel gelişime katkı sağlamak.
• Meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili bölümleri ile iş birliği oluşturmak.
Ar-Ge çalışmaları, yenilikler ve ürünler
Toplantının devamında Toyo Matbaa Mürekkepleri Ofset Ar-Ge ve Teknik Destek Müdürü Rukey Kiter ve Ofset Ar-Ge Ekip Lideri Mehmet Hakan Ülüş, Toyo Matbaa Mürekkepleri Ar-Ge çalışmalarıyla ofset ambalaj ürün portföyü ve hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi verdiler ve soruları yanıtladılar.
Yeni ürünlerden Toyo Life mineral / bitkisel yağ bazlı vernik sistemi çok amaçlı kullanıma uygun ve baskı sonrası işlemlere hızlı geçiş sağlıyor.
TK HU NEO ERP Process MZ Series yüksek kaliteli, yüksek performanslı mürekkep çok yüksek parlaklık, her cins kâğıtta hızlı kuruma, her türlü su sisteminde sorunsuz çalışma, mükemmel sürtünme ve çizilme direnci vb. özellikler sunuyor.
Uçucu organik bileşik içermeyen Toyo Smart Bio bitkisel yağ bazlı vernik sistemi, EU Oyuncak Direktifi 2009/48/EC-EN-71-3’e uygun ve çok yüksek parlaklık sunuyor; Fogra sertifikası (ISO 2846-1) var
Toyo Universe mineral yağ bazlı mürekkepler yeni nesil vernikler sayesinde genel kullanıma uygun ekonomik bir seri. Alkollü, alkolsüz tüm sistemlerde çalışabiliyor.
Toplantıda ayrıca Pantone serisi mürekkepler, yeni pasta sistemleri, gümüş ve altın yaldız metalik mürekkepler, hazne suyu konsantreleri, yağ bazlı vernik, su bazlı dispersiyon lak, gıda güvenliği ve gıda mürekkepleriyle ilgili Ar-Ge çalışmaları anlatıldı.
Konvansiyonel UV mürekkep serileri, düşük enerji ile kürlenen UV mürekkep serileri, yeni Kaleido mürekkepler, Powder-Less konvansiyonel mürekkep serisi (TK NEX PL), ultra çizilme direnci sağlayan UV vernik REX-WIN Coak Varnish HC, REX-WIN soft feel UV vernik, FD Clear Coat FR Anti Finger UV vernik (parmak izi bırakmıyor) vb. Ar-Ge yenilikleri ve diğer yenilikler de ayrıntılarıyla anlatıldı.
KASAD’ın tanıtım toplantısı akşam yemeği ile sona erdi.