Heidelberg’in yüksek kaliteli, yüksek verimli ve entegre ambalaj çözümleri; finans ve abonelik modelleri tanıtıldı.
KASAD’ın (Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği) 2018 yılı toplantılarından sonuncusu 19 Aralık’ta Heidelberg Türkiye’nin sponsorluğunda gerçekleştirildi.
Her ay olduığu gibi Swisotel’de gerçekleştirilen toplantının açılışında KASAD Genel Sekreteri Erol Gül’ün 2018 yılı içerisinde logonun ‘sürdürülebilirlik’ vurgulu bir tasarımla yenilenmesi, gerçekleştirilen etkinlikler, fabrika gezileri, seminerler, iftar ve fuar organizasyonlarının yanı sıra ECMA Kongresi katılımı ile KASAD üyeleri Printpark, Lithosan ve Omaks’ın ve üniversiteli genç bir tasarımcımızın Pro Carton – ECMA uluslararası yarışmalarında aldıkları ödülleri ödül törenlerinden kısa videolar gösterimiyle hatırlatan genel değerlendirmesinin ardından KASAD Başkanı Alican Duran da kısa bir konuşma yaptı.
Alican Duran, KASAD üyelerinin uluslararası yarışmalarda aldıkları ödülleri ve bunun ülke markasına yaptığı katkıyı çok önemsediklerini, bütün üyelerin dünyayı daha iyi anlayarak çalışmalarının ve bu tür organizasyonlara ve yarışmalara katılmalarının önemine vurgu yapıyor. Bu tür etkinliklerde hep birlikte yeni şeyler öğrendiklerini ve bunu da çok önemsediklerini belirten Duran, 2018 yılında Avrupa Kağıt Endüstrileri Konfederasyonu (CEPI) verilerine göre karton ambalaj tüketiminin yurt içinde % 12 civarında düşmüş görünmesine rağmen KASAD üyelerinin işlerinde bir gelişme olmasını, müşterilerin kurumsal firmalara yönelme eğilimine bağlıyor. Duran, “2019’un da farklı geçmeyeceğini düşünüyorum. Bu yüzden 2019’da özellikle maliyet ve finans konularına çok dikkat etmemiz lazım” diyor.
KASAD’ın 2018 yılı son toplantısında yeni üyelere rozetleri de takdim edildi. Üye firma sayısı 80’e, kişi sayısı 104’e çıkan KASAD’ın yeni üyeleri MM Karton’dan Bilge Taştimur, Heidelberg Türkiye’den Selkut Engin, Frimpeks’ten Selçuk Cihan ve Emir Aktaş KASAD’ın yeni üyeleri olarak rozetlerini taktılar.
Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin’in ve Ürün ve Satış Müdürü Tolgahan Toskaya’nın birer sunum yaptıkları toplantı akşam yemeği ile sona erdi.
Heidelberg yüksek kalite ve verimlilik için entegre, akıllı ambalaj çözümleri sunuyor
KASAD Heidelberg tanıtım toplantısının ilk bölümü, Genel Müdür Selkut Engin’in kısa sunuşunu takiben Heidelberg Ürün ve Satış Müdürü Tolgahan Toskaya’nın sunumunu içeriyordu. Toskaya’nın, baskı üretim hacminin dünyada istikrarlı olarak büyümekte olduğunu gösterdiği “Heidelberg, Ambalaj Endüstrisinin Dijitalleşmesine Öncülük Ediyor” başlıklı sunumu, bu büyümeye ilişkin Heidelberg Druckmaschinen AG kaynaklı verileri içeriyor.
Baskı pazarı büyümeye devam ediyor
Dünyada baskı üretimi hacmi 2017 yılında 415 milyar avro iken, bunun 2020’de 420 milyar avro, 2023’de 423 milyar avro olması bekleniyor. Bu toplam içinde 100 milyar avro yayıncılık ve diğer faaliyetlerden, 160 milyar avro ambalajdan (30 milyar avrosu etiketten) ve 163 milyar avro ticari baskıdan gelecek. Heidelberg hem ticari hem de ambalaj baskı pazarlarına hitap ediyor. Bu pazarlarda dijital baskının payı da giderek artıyor. Ticari baskıda dijital baskının toplam üretim hacmindeki payı yıllık ortalama % 4.0 artışla 2023’te 57 milyar avro olacak. Bu alanda artış hızı yavaşlıyor. Etikette yıllık % 6.7 ortalama artış hızı ile 2023’te 11 milyar avro düzeyinde bir dijital baskı hacmi bekleniyor. Bu alanda da dijital baskıya geçiş hızı yavaşlıyor. Ambalajda ise dijitale geçişte daha yüksek bir oran ve daha düşük oranda bir yavaşlama ile yıllık ortalama % 14.2 oranı görüyoruz. 2023’te dijital ambalaj baskısının 2 milyar avro düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Heidelberg ambalaj çözümleri
Heidelberg ambalaj için entegre bir ürün portföyü sunuyor. Bu portföyde konvansiyonel ve dijital ekipman (baskı öncesi, baskı, baskı sonrası), sarf malzemeleri (Saphira) ve servis bulunuyor. Baskı öncesi ve iş akışında Suprasetter CtP sistemlerini ve Prinect iş akışı yazılımını sunan firma, dijital ambalaj ve etiket baskısında ‘Fire’ serisi ürün portföyünde Primefire, Smartfire ve Labelfire dijital baskı makineleriyle pazara hitap ederken, ticari baskıda Versafire (EV ve EP), objelere baskı için Omnifire (250 ve 1000) seçeneklerini sunuyor. Ofset baskıda firma dört ana ürün grubu sunuyor: CX 75, XL 75, Anicolor; CD ve CX 102; XL 106 ve XL 145 / 162. Baskı sonrasında ise şekilli kutu kesim (Easymatrix 106 C / CS, Promatrix 106 CS/CSB, 145 CSB, Powermatrix 106 CSB), sıcak yaldız (Easymatrix 106 FC, Promatrix 106 FC, Duopress 2100 FCS / FCSB ) ve katlama & yapıştırma (Diana Go, Diana Easy 68 / 85 / 115, Diana Smart 55 / 80 / 115, Diana X 115-2) makineleri sunan Heidelberg’in kalite kontrol ekipmanı portföyünde offline Diana Eye 42/55, inline Diana Inspector bulunuyor.
Heidelberg tüm ürünlerini, çözümlerini ve hizmetlerini müşterilerini dinleyerek ve onların işlerinde karşılaştıkları zorluklardan esinlenerek geliştiriyor ve teslim ediyor. Heidelberg’in Push-to-Stop kavramı, sadece gerektiğinde baskıyı durdurmak için düğmeye basılması yaklaşımıyla, baştan sona verimliliğe odaklı bir felsefeyi temsil ediyor. Akıllı Matbaa – Otonom Baskı (Smart Print Shop), Heidelberg Asistan ile akıllı bağlantı, Heidelberg Bulut (Cloud) ile büyük veri analizi ve performans hizmetlerine yönelik danışmanlık, süreçleri kısaltarak üretimi hızlandırıyor; verimlilik ve esnekliği büyük ölçüde arttırıyor.
Push-to-Stop, makinelerin operatörden bağımsız, otonom baskı yapmasını ifade ediyor ve yeni nesil Speedmaster serisi ile sunuluyor. Bu sistemde makine navigasyonla yönetiliyor ve süreçler otonom çalışıyor. Intelliguide barındıran Intellistart 2 yazılımı en hızlı iş hazırlık stratejisini hesaplıyor, operatörü baskı makinesinde farklı adımlarla yönlendiriyor, hazırlık süreci ve durum ile ilgili görevleri görüntülüyor ve operatör performansının makine üzerindeki etkisini en aza indiriyor.
Heidelberg’in CtP çözümü Suprasetter ailesinde 35 x 50 cm’den 142 x 191 cm’ye kadar, saatte 55 kalıba kadar hız sunabilen, ihtiyaca göre otomasyon seçenekleri olan, Heidelberg Lazer sistemli, 2400 – 508 dpi aralığında çözünürlükle yüksek kalite sunan modeller bulunuyor.
Heidelberg ambalaj için 70 x 102 cm ebatta iki makine sunuyor: Speedmaster CD 102 ve CX 102. Her ikisi de 0.03 – 1 mm kalınlıkta materyale baskı yapabilen modellerin ilki 15 bin, ikincisi 16 bin 500 tabaka/saat azami hız sunuyor.
Ambalaj baskısı için Heidelberg’in en yüksek performanslı, yüksek verimlilik hedefleyen çözümü Speedmaster XL 106 tabaka ofset baskı makinesi. Saatte 18 bin tabaka hıza çıkabilen XL 106, en yüksek baskı kalitesi, otomasyon ve kârlılık için yapılandırılmış. Hycolor Multidrive teknolojisi, kalıp takılması, kalıp değişimi, baskı – blanket kazanı yıkanması, merdanelerin yıkanması, mürekkep değişimi, lak kalıbı değişimi, ön mürekkepleme gibi süreçlerin eş zamanlı, makinenin veya ünitelerinin tek tek, kısmen ya da tamamen kapatılması gibi ambalaj baskısında düşük tirajlarda da yüksek verimlilik sağlayan avantajlar getiriyor. Mürekkep ve nemlendirme sistemlerinin sürücüleri, eş zamanlı kalıp değişimi için kalıp silindiri sürücüsü ayrı.
Heidelberg’in büyük ebat baskı sistemleri, Speedmaster XL 145 ve 162 de en yüksek baskı kalitesi ve en yüksek verimlilik için tasarlanmış baskı makineleri. Saatte 18 bin tabakaya kadar hız, inline spektral fotometrik renk ölçümü ve register kontrolü, yeni platformu sayesinde en yüksek otomasyon sunan makineye, Heidelberg’in yaygın organizasyonu sayesinde en kısa sürede servis verilebiliyor.
Heidelberg dijital ambalaj baskısı için Fujifilm ile birlikte geliştirdiği, üç saygın yarışmada (InterTech Teknoloji Ödülü, 2018 Alman Tasarım Ödülü, 2017 IF Tasarım Ödülü) ödüller almış, tabaka dijital su bazlı inkjet baskı makinesi, 75 x 106 cm ebatlı Primefire 106’yı sunuyor. Düşük migrasyon için İsviçre mevzuatına uyumlu su bazlı mürekkep kullanan makine, Pantone renklerinin %95’ini kapsıyor. Yedi renk baskı, tabaka başına 12 milyar damlalık baskı hassasiyeti, bir adet baskıda bile yüksek baskı kalitesi makinenin diğer öne çıkan özellikleri arasında. Multi Packaging Solution ve Colordruck firmalarında yapılan beta test çalışmalarında makinenin teknik doluluk oranları sırasıyla %87 ve %84 olarak ölçülmüş.
Gallus Labelfire 340, tasarımdan bitmiş etikete, vernik, laminasyon, soğuk yaldız, şekilli kesim dahil tek geçişte çözüm sunan bir inkjet dijital baskı sistemi.
Heidelberg’in MK Masterwork ile birlikte geliştirdiği ambalaj baskı sonrası çözümlerinden Promatrix 106 CSB, azami 2000 gram/m2’ye ve 4 mm kalınlığa kadar kartonu ve mukavvayı kesebiliyor. Ambalaj baskı sonrası çözümlerinin modellerindeki harfler, makinedeki farklı işlemleri (C: Kesim, S: Ayıklama, B: Ayırma) temsil ediyor. Mekanik ve ultrasonik çift tabaka dedektörü, opsiyonel MasterSet optik register sistemi, +- 0.9 mm hassas kesim kalıbı ayarı sağlıyor. Hızlı ve verimli bir sistem.
Kesim için verimliliği uygun maliyetle sağlayan bir diğer çözüm, Easymatrix 106, C / CS seçenekleriyle sunuluyor. FC modeli ise kesim ve sıcak yaldız versiyonu.
Diana Eye kalite kontrol sistemi, offline çalışan bir kontrol sistemi olarak konvansiyonel folyo ve metalize karton dahil, baskı hatalarının, malzeme yüzey kusurlarının, gofre doğruluğunun; folyo, hologram ve vernik desen doğruluğunun tespitini ve renk karşılaştırması yapıyor.
Nasıl rekabetçi olunur?
Doğrudan Finans Modeli (Fire2Click) ve Abonelik (Subscription) Modeli
Etkinliğin ikinci bölümünde Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin, “Basım Enjdüstrisinde Verimlilik ve Kârlılık; Fire2Click ve Subscription (Abonelik) Modelleri” başlığı altında bir sunum yaptı. Bu sunumun akılda tutulması gereken en can alıcı bölümü, “Nasıl rekabetçi olacağız” sorusunun yanıtını ararken, sadece tasarrufa güvenmenin bumerang etkisiyle bize olumsuzluk olarak döneceğini vurgulamasıydı. Bunu tüm ekonomi ölçeğinde düşündüğümüzde varacağımız yer büyümenin neredeyse durması olacaktır.
Engin, özellikle hızla büyüyen ve başta ticari baskı pazarı olmak üzere tüm geleneksel matbaaları olumsuz etkileyen flyeralarm.com, printaholic.com, walgreens.com gibi internet matbaalarından ve piyasaya etkilerinden örneklerle başladığı sunumunda, Almanya’da hızla azalan matbaa sayılarına değiniyor ve “baskı fiyatları azalırken, maliyetlerin artmaya devam ettiği bir ortamda nasıl rekabetçi olacağız” sorusunun yanıtını arıyor. Engin’in kârı bu baskıya feda etmemek için ilk önerisi, ‘daha az fire’ ile maliyetleri düşürmek. Daha sonra, daha verimli olmanın yollarını aramak ve daha düşük maliyetle, verimli, kaliteli üretim için teknolojiye yatırım öneriyor. “Sadece tasarruf tehlikeli bir bumerang olabilir. Sadece tasarruf büyümenin önünde de engel olabilir” diyen Engin’e göre önemli olan, büyümeye engel olmadan, tasarruf faktörlerini akıllıca yönetmek. Fiyatta rekabetçiliği ölçmek için de siparişlerin tekliflere bölünmesiyle elde edilen Sipariş Dönüşüm Oranı (SDO), bakılması gereken en iyi ölçütü oluşturuyor. Durumu koruyarak ya da yatırım yaparak belirli çıkış senaryoları sunan Selkut Engin’e göre, piyasada ikinci olmak, kaybedenlerin birincisi olmak anlamına geliyor. Engin daha iyi fiyat verebilecek kârlı bir işletme için en az % 50 performans artışı sağlayacak yatırım öneriyor. Örnek senaryolarından birinde, yıllık 2000 adet işte, her birinde 100 tabaka daha az fire ile yıllık 18.900 dolar tasarruf sağlanabileceğine işaret ediyor.
Heidelberg matbaalara dijital geleceğe birlikte yol almayı teklif ediyor.
Matbaaların hayatta kalabilmeleri için Heidelberg iki farklı iş modeli sunuyor:
Fire2Click Doğrudan Finans Modeli, proje liderliğini Heidelberg Türkiye’nin yaptığı Doğu Avrupa dahil bazı bölgelerde uygulanıyor. Başlangıçta Suprasetter, Versafire ve flekso klişe pozlama & yıkama makineleri için uygulanan bu modelde alıcı bankalarla, finans kuruluşlarıyla muhatap olmuyor; Heidelberg makineyi kuruyor ve matbaa ile kalıp başına bir anlaşma yapıyor. Kalıp tüketimi yeterli değilse, mürekkep ve diğer sarf malzemeleri anlaşmaya dahil edilebiliyor. Müşteriler için avantajları; yatırım olmadığından, nakit akışı ve likidite desteği sağlaması, finansal kaynakları bağlama veya bankalarda kredi limiti kullanmaya gerek olmaması, vergi avantajları, en son teknolojide düzenli güncelleme imkânı, % 100 öngörülebilir maliyet (sabit kalıp veya click fiyatı), ölçeklenebilir paket seçenekleri (giriş seviyesinden tam endüstriyel çözümlere) farklı giriş seviyeleri, m2 / click, makine özellikleri vb., istenirse tam hizmet paketi (tek bir kaynaktan tüm sarf ürünleri dahil edilebilir).
Abonelik (Subscription) Modeli; bir kullanım-başına-ödeme iş modeli olarak sunuluyor. Müşteri girdi faktörleri yerine çıktı için ödeme yapıyor. Sabit ödeme bazında, aylık temel sabit ücret + baskı bedeli ödeniyor. Matbaacı, iddialı büyüme hedefleriyle sadece müşterilerine odaklanabiliyor. Beş yıllık Abonelik planı şunları içeriyor: Ekipman + danışmanlık + servis + sarf malzemeleri + yazılım.
Ekipman yatırımı gerekmiyor, makine mülkiyeti Heidelberg’de kalıyor. Ortaklık, verimliliği birlikte arttırmayı hedefliyor. Son teknoloji müşteriyi oyunun içinde tutuyor. Hedeflere ulaşıldığında her iki taraf da kazanç elde ediyor. Ekipman (Yazılım dahil), sarf malzeme, servis ve danışmanlık, sistemin bileşenlerini oluşturuyor. Heidelberg ve müşteri, bu sistemde makine ve işletme verimliliğini en üst düzeye çıkarmaya odaklanıyor.
Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin, sunumunun ardından KASAD üyelerinin Abonelik Modeli ile ilgili sorularını da yanıtladı.