Geçtiğimiz yılın son aylarında Duran Makina’nın % 80 hissesi Koenig & Bauer tarafından devralınmış ve firma Koenig & Bauer Duran adını almıştı. Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin yılın ilk tanıtım toplantısının konuğu Koenig & Bauer Duran oldu.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği, yılın ilk toplantısında Koenig & Bauer Duran’ı konuk etti. Swissotel Bosphorus’un Geneva salonunda 28 Şubat’ta gerçekleştirilen, yeni üyelerin de katılımıyla kalabalık bir davetli grubunun huzurunda, Koenig & Bauer’in sektöre sunduğu çözümler ve yenilikler tanıtıldı.
Karton ambalajın ivmesinin yükseldiği bir yılın özeti
KASAD’ın Avrupa’nın en faal iki sektör derneğinden biri olduğunun açıklandığı toplantının açılışında Genel Sekreter Erol Gül, KASAD’ın geçtiğimiz yıl gerçekleşen 9 tanıtım toplantısı ve seminerlerle diğer etkinlikleri özetledi. Bunlar; Bobst İstanbul toplantısı, Aydın Üniversitesi Semineri, Matset / HP Indigo toplantısı, Nişantaşı Üniversitesi semineri, Matkim / Weilburger toplantısı, Pak Grubu’nun Kartonsan ve Macedonia Paper Mills MEL S.A. fabrika turları, Fujifilm toplantısı, Duran Makina toplantısı, Bozboğa iftar yemeği buluşması; yaz aylarında Marmara Üniversitesi ve İTÜ mezuniyet törenleri, Sekamsan sponsorluğu ve Duran Makina Fujifilm ve Matkim’in eğitici olarak katıldığı çalışanlara yönelik seminer; Riga’da ECMA Kongresi katılımı ve Avrasya Ambalaj 2018 katılımı gerçekleşti. Met Kağıt ve Met Pack’ın çağrılı konuşmacısı olarak Özgür Demirtaş KASAD toplantısında bir konuşma yaptı. Fineks / Kotkamills Toyo ve Heidelberg toplantılarıyla yıl sona erdi.
Erol Gül, Türkiye’de ambalaj sektörünün büyüme potansiyelini ve Türk firmalarının iç pazarın yanı sıra uluslararası alandaki performansını ortaya koyan, bir kısmına önceki sayılarımızda yer verdiğimiz büyük projeleri de tekrar hatırlattı.
Bozüyük’te 90 bin ton/yıl kapasiteli oluklu mukavva kutu fabrikası kuran Kipaş Holding Aydın’ın Söke ilçesinde, 500 milyon dolarlık yatırımla, atık kâğıttan karton üretecek, 700 bin ton/yıl kapasiteli Avrupa’nın en büyük kâğıt makinesini kuruyor. Yatırımın 2020 yılının ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.
Duran Doğan Ambalaj’a Türkiye’nin en uzun tabaka ofset baskı makinesi, dünya çapında üç adet bulunan özel bir konfigürasyonla, çift lak üniteli Heidelberg XL 145 8+LYYL-UV tabaka ofset baskı makinesi kuruldu. Firma bu yatırımıyla toplamda 75 bin ton kapasiteye ulaştı.
İzmir, Karaman ve Gaziantep yatırımları olan Barem Ambalaj Gaziantep’te yeni bir fabrika kurdu ve KBA Rapida 164 6 + çift lak üniteli ofset baskı makinesini işletmeye aldı. Barem Ambalaj bu yatırımla yıllık 75 bin ton kapasiteye ulaştı.
Heidelberg Abonelik (Subscription) modelinin Türkiye’de ilk kez hayata geçirildiği Sentez Ambalaj, ilk makinesi XL 106’nın üretime başlatılmasının ardından şimdi ikinci makinesini, Heidelberg XL 162’yi bekliyor.
Son olarak, Koenig & Bauer Duran Makina ile birleşti ve Duran Makina, Koenig & Bauer Duran oldu.
Alican Duran; “KASAD Avrupa’nın en faal iki karton ambalaj derneğinden biri”
KASAD Başkanı Alican Duran, “Gerçekten faal bir derneğiz; Avrupa’da bile sektörel dernekler arasında Alman karton ambalaj sektör derneği FFI ile birlikte en faal dernekler olarak diğerlerinden ayrışmış durumdayız” diyor ve şöyle devam ediyor: “Koenig & Bauer – Duran Makina birleşmesi karton ambalaj sektörü için çok büyük bir olay. Çünkü dünyada ambalaj makinelerinin duayen üreticisi ülke Almanya’dır ve ilk defa böyle lider bir ülkenin Türkiye’de bir ambalaj makinası üreticisine ortak olması, Türk ambalajı açısından çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu bence hepimiz açısından ciddi, önemli ve çok büyük bir adımdır.”
Yapılan tüm araştırmaların 2030’a kadar Avrupa’da karton ambalajda gerçekleşecek büyümenin yarısının Türkiye’den geleceğini öngördüğünü belirten Duran, ekliyor. “Bu araştırmalar ECMA’nın görevlendirdiği bağımsız kuruluşlar tarafından yapılıyor. Böyle bir durumda geleceğimizin çok parlak olduğunu göz ardı edemeyiz.”
Zeki Sarıbekir; “Üretimin yarısını ihraç etmeliyiz”
KASAD toplantısına konuk olan Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Türkiye ambalaj sektörü 2018 yılında 23 milyar dolar büyüklüğüne ulaştı; 80 ülkeye 4 milyar 600 milyon dolar değerinde 2 milyon 330 bin ton ambalaj ihracatı gerçekleştirdi” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Ambalaj sektörümüzün 2018 yılında dış ticaret fazlası 1 milyar 300 milyon dolar oldu. Ülke ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan dış ticaret açığının azaltılmasına verdiğimiz katkıyı arttırarak sürdürüyoruz. Bununla birlikte ambalaj birim fiyatlarında Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Ambalaj malzemeleri ihracatında kâğıt karton ambalajların %25’lik bir payla ikinci sırada yer aldığını görüyoruz. Bunun için hepinizi tekrar kutluyorum.”
Ambalaj sektörü ihracatının 2018 yılında değer olarak 2017’ye göre % 11, miktar olarak %10 arttığını belirten Zeki Sarıbekir, daha çok ülkeye ve pazara ihracat yapılması, üretimin en az yarısının ihraç edilmesi gerektiğini vurguluyor. Sarıbekir, Cumhuriyet’in 100. Kuruluş Yıldönümü olan 2023’e kadar 30 milyar dolar pazar büyüklüğü ve 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmaları gerektiğini yineliyor. Sarıbekir; ilk fuardan bu yana 40 kat büyüyen ve her yıl düzenlenen Avrasya Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nın üç yıllık ziyaretçi sayısının üç yılda bir düzenlenen interpack’ın ziyaretçi sayısına ulaştığını belirterek, KASAD üyelerini 23- 26 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Avrasya Ambalaj 2019’a davet ediyor.
Teknolojik gelişmelere uyum sağlamak gerektiğini belirten Sarıbekir, sözü ödüllere getiriyor ve World Star 2019’da 22 ödülle Türkiye’nin Japonya’nın ardından ikinci sırayı aldığını hatırlatıyor. 2020 Ambalaj Ayyıldızları yarışma takvimi de yakında açıklanacak. ASD 21-22 Kasım tarihlerinde 1. Uluslararası Ambalaj Kongresi adıyla bir kongre düzenleyecek. ASD Başkanı üyeleri ve davetlileri Kongre’ye katılmaya davet ediyor.