Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, torba yasa tasarısı ile birlikte onaylanarak yürürlüğe giren çeklerin ibraz süresinin ertelenmesi düzenlemesinin Türk sanayisinde çarkları kilitleyeceğini belirterek; “İşletmelerin kamu nezdindekileri ödemeleri, genel yönetim giderleri, banka kredileri ve ithalat bedelleri ertelenmezken alacaklarının ertelenmesi tüm ticari hayatı krize sokacak bir adımdır. Üretimin tüm çarklarını kilitleyecek bu adımdan bir an önce geri dönülmesi gerekmektedir” diyor.
Türkiye’de iç ticaretin büyük oranda çeklerle gerçekleştiğinin altını çizen Ömer Karadeniz, şöyle devam ediyor: “Keşke bu düzenleme yapılırken, çeklerin tahsil edileceği öngörüsü ile hareket ederek banka kredisi ödemelerini ve ithalat ödemelerini planlayan işletmelerin nasıl bir çözüm yolu bulacağı konusunda da çözüm sunabilmiş olsalardı. Adeta vücudumuzdaki kan gibi ekonomiyi en kılcal damarlarına kadar besleyen para akışının böylesi bir kararla kesilmesi ekonomimizin kalbine hançer saplamak anlamına gelmektedir. Bu şartlar altında imalat sanayinde üretim yapılması da ticaretin devam etmesi de mümkün olamaz. Bir an önce bu yanlış karardan geri adım atılarak bu zor günlerde ülke ekonomisini ayakta tutmak adına gece gündüz demeden çalışan işçimizin, sanayicimizin ve ihracatçımızın alın teri korunmalıdır.”
“Etki analizi yapılmadan düzenleme yapılmamalı”
Ekonomiyi yakından ilgilendiren düzenlemelerin hazırlık sürecinde mutlak suretle sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile fikir teatisi yapılması gerektiğini belirten Karadeniz, ekliyor: “Kamu kurumlarında çalışan arkadaşlar bazen bu düzenlemelerin tam olarak ekonomiyi nasıl etkileyeceğini kestiremeyebilir bu sebeple mutlak suretle konusunda yetkin sivil toplum kuruluşları ile irtibat içerisinde olmalılar. Böyle ani alınan kararlar ekonomi yönetiminin öngörülebilirliği ve güvenilirliği konusunda soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor. Bu sebeple mevcut düzenleme hızla geri alınmalı ve bundan sonraki süreçte tekrar böyle sorunlar yaşanmaması adına sağlıklı işleyen mekanizmaların kurulması sağlanmalıdır.”