Ambalajdaki sürdürülebilirlik trendlerine yanıt olarak geliştirilen çözüm 26-28 Nisan’da yaklaşan Xeikon Café Europe sırasında canlı demolarla sunuldu
Sürdürülebilir baskı yöntemleri ve çevre dostu ambalaj üretimi için endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Xeikon, UV mürekkeplerinin tüm avantajlarını dezavantajlar olmadan sunan yeni bir toner formülasyonu olan TITON teknolojisini duyurdu.
Pazar İstihbaratı ve Kıdemli Ürün Müdürü Frank Jacobs, “Esnek ambalaj pazarı, plastik içermeyen alternatiflere yönelik güçlü tüketici talebine yanıt olarak daha sürdürülebilir kâğıt tabanlı çözümlere doğru ilerliyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Yeni TITON teknolojisi ile Xeikon, gıda ürünleri için kâğıt bazlı ambalaj kullanımını artırmak isteyen marka sahiplerini, tasarımcıları ve matbaacıları tam olarak desteklemek için keşfedilmemiş ve daha geniş bir uygulama yelpazesi için sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.”
Gıda güvenli ve kokusuz
TITON, dijital ortamda gıda açısından en güvenli teknoloji olan Xeikon kuru toner teknolojisinin temel değeri üzerine yapılandırılmış. Ayrıca tamamen kokusuz ve tatsız olduğu için ürün tüketildiğinde müşteri deneyimini etkilemeyecek. Bu temel özellikler, TITON toneri dolaylı ve doğrudan gıda teması olan çok çeşitli uygulamalar için uygun hale getiriyor.
TITON toner ayrıca, vernik veya laminasyon gibi herhangi bir koruyucu katman olmaksızın, aşınma ve çizilmeye, suya, güneş ışığına, yüksek sıcaklıklara ve çok sayıda sıvı kimyasala karşı mükemmel direnciyle de etkileyici. Paketin bütünlüğünü ve ürünü korumak için çok önemli olan 220-260°C’ye kadar ısıyla yapıştırma sıcaklıklarına dayanma yeteneği de önemli bir özellik.
Marka sahipleri film bazlı ambalajları kâğıda dönüştürmeye devam ederken, TITON gıda ürünleri için birçok esnek ambalaj türünü basmak için kullanılabilecek. Torba, poşet ve keseler için bir tarafı veya unlu mamüller, şekerlemeler, şeker, un, otlar ve baharatlar, kahve ve çay gibi ambalajlar için her iki tarafı da kaplanmış kâğıtlar kullanılabilir.
Marka sahiplerinin geri dönüştürülebilir kâğıt bazlı ambalajlara geçmelerine olanak tanımak, TITON teknolojisini dijital baskı ortamında çığır açan bir konuma getiriyor ve matbaacılara yeteneklerini daha önce dijital ile ele alınamayan uygulamalara genişletme fırsatı vererek geleneksel flekso baskı makinelerini tamamlıyor.
Jacobs, “Kâğıt bazlı ambalaj baskısına geçişle birlikte, baskı teknolojisine yönelik talep, baskının kendisini korumak için plastik bir işlevsel bariyer veya plastik laminasyon olmaksızın gıda güvenliği açısından daha katı hale geldi” diyor.
OEE’yi iyileştirme
İster hat içi (inline) ister harici (offline) olsun, vernik veya laminasyon olmadan doğrudan kâğıt materyallere baskı yapabilmek, dijital baskı işleminin Genel Ekipman Verimliliği (Overall Equipment Effectiveness / OEE) üzerinde önemli bir etkiye sahip.
Vernik ve laminasyon, ek ayar süresi gerektiriyor ve süreçte daha fazla atık yaratıyoyor. Gıda güvenliğini sağlamak için kullanılan su bazlı vernikler, üretken çalışma süresini tüketen önemli miktarda bakım gerektirir. Laminasyon, ambalajın geri dönüştürülebilirliğini de olumsuz etkileyebiliyor. TITON toner, diğer yüzey işlemlerinin zaman ve maliyet etkileri olmadan bu pazara hitap edebilen ve böylece pazara çıkış hızını, kârlılığı ve üretkenliği iyileştirebilen tek dijital çözüm olarak sunuluyor.
TITON teknolojisini çalıştıran ilk dijital baskı modeli, CHEETAH serisinin yeni bir üyesi olan Xeikon CX500t olacak. Yeni toner teknolojisiyle başarılı 508 mm genişliğindeki makineye ekstra yetenekler eklemek, üreticilerin erişimlerini genişletmelerine ve yeni pazar segmentlerine girmelerine olanak tanıyor.