Yeni yatırımlar sektörümüzün ve Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi açısından umut verici.
Mehmet Nuri GÖRENOĞLU / Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye ekonomisinin aynası konumunda bulunan oluklu mukavva sektörü yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 15 büyüyerek son 20 yılın rekorunu kırdı. Bu performansta; tüketim harcamaları ve ihracattaki artış etkili olurken, e-ticarete artan rağbet sektörün gelecekte üretiminin katlanarak büyümesini sağlayacak.
Sektörümüz genellikle her yıl Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’ndaki büyümenin yaklaşık 1-1,5 katı kadar üzerinde bir performans sergiliyor. 2017 yılı sonu itibarıyla Türkiye büyümesinin yüzde 6,5-7 civarında gerçekleşmesi beklenirken, biz de sektörümüzün 2017 yılında yüzde 10’luk artışla 2 milyon 250 bin tonluk üretime ulaşacağını tahmin ediyoruz. Çünkü oluklu mukavvadan üretilen ambalaja ilgi her geçen gün artıyor. Çevreci trendler dolayısıyla hijyenik ve geri dönüştürülebilir ambalaj malzemelerine olan ilginin artması günümüzde, oluklu mukavvayı ön plana çıkardı. Başta e-ticaret olmak üzere yaş meyve-sebze, ilaç, kozmetik, temizlik maddeleri, et ürünleri, hazır giyim, makine parçası, seramik, cam ve benzeri birçok alanda paketleme ve nakliye aşamasında oluklu mukavva kullanılıyor. Dolayısıyla büyüme ivmesindeki hızlanma doğrudan sektörümüzün üretim rakamlarına yansıyor. Ayrıca gelecekte drone ile kargo teslimatının yaygınlaşacak olması ve e-ticaretteki canlılık da üretimi artıracak diğer faktörler arasında yer alacak.
2018 için en son OECD Türkiye’nin büyüme oranını yüzde 4,9 olarak revize etti. Bizim de beklentimiz buna paralel olarak sektörümüzün 2018 yılında yüzde 7-8 büyüyeceği yönünde.
2017 yılı sektör cirosunun, hem yurt içi talepteki artış, hem de son bir yıl içerisinde yurt dışı faktörlere bağlı olarak kağıt fiyatlarının yüzde 60’a yakın artmış olmasından dolayı 7,5 milyar TL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. 2018 yılı için ise mevcut koşulların devam etmesi halinde, cironun 8-8,5 milyara ulaşacağını öngörüyoruz.
Yabancıların gözdesi
Sektöre yabancı firmaların ilgisi son yıllarda giderek artıyor. Sektördeki en büyük dört firmanın üçü yabancı şirket olup, ayrıca sektörde orta ölçekli yabancı firmalar da bulunuyor. Sektörün yüzde 40’ı yabancılar tarafından temsil ediliyor. Bu ilginin gelecekte de artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Çünkü Türkiye ekonomisi Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında yüksek büyüme hızı ve demografik yapısı ile yabancı yatırımcı açısından hâlâ cazibesini koruyor.
Avrupa’da oluklu mukavva üretiminde beşinci sıradayız. Yatırımlar devam ediyor
Avrupa’da oluklu mukavva üretiminde beşinci sıradayız. 1990 yılında 5,6 kg olan kişi başı oluklu mukavva tüketimi, Türkiye’de 2016 sonu itibarı ile 25,3 kg ’ye ulaştı ama kişi başı tüketimin 48 kg olduğu Batı Avrupa ülkeleri ortalamalarına ulaşmak için hâlâ katedeceğimiz çok yol var…
En son Avusturyalı Prinzhorn Holding bünyesindeki Hamburger Conteainerboard şirketi Kütahya’da 300 milyon Euro değerinde kağıt fabrikası yatırımı yapacağını açıkladı. Yine aynı firma KASTAŞ’ın da satın alınması için görüşmelere başladığını açıklamıştı.
Yabancı yatırımların yanı sıra mevcut firmaların da yatırımları devam ediyor. Yerli firmalardan Kahramanmaraş Kağıt Kütahya’da yeni bir oluklu mukavva firmasının temelini atarken, Kipaş, 500 milyon dolarlık yeni kağıt fabrikası yatırımıyla sektörde daha da büyümeyi hedeflediğini açıkladı. Kurulacak olan fabrikanın Avrupa’nın en büyük kağıt fabrikası olacağı belirtildi. Kipaş ayrıca 2018 yılının ortasında Bozüyük’te yeni oluklu mukavva tesisini de açacak. Bir diğer yerli şirket olan Varaka ise Balıkesir de 1 milyar TL’lik kağıt fabrikası yatırımını kamuoyu ile paylaştı. Bu arada birçok firma da makine parklarını yenilemeyi 2018 projeksiyonlarına aldı.
Kuşkusuz; yeni yatırımlar sektörümüzün ve Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi açısından umut verici. Sürdürülebilir bir büyüme için de gelecek nesillere yaşanabilir bir dünyayı miras bırakmalıyız. Bu bağlamda; çevre dostu bir ambalaj malzemesi olması özelliği ile diğer ambalaj türlerinden ayrışan oluklu mukavva kullanımın yaygınlaşmasını OMÜD olarak çok önemsiyoruz.
2018 yılında da halkımızı; doğadan aldıklarını doğaya geri kazandırmaya ve doğayla uyumlu ürünleri tercih etmeye davet ediyoruz.