Elektroser Genel Müdürü Öncü Güyer Sade Ofset’in Screen Truepress Jet350UV yatırım etkinliğinde sorularımızı cevapladı.
- Elektroser olarak SCREEN temsilciliğini aldıktan sonraki ilk kurulumunuz, bu süreç nasıl gelişti?
Screen’in bize olan güveni ve bize verdiği destek gerçekten çok inanılmaz oldu bu süreçte. Biz de iki çok önemli projeye imza attık. Türkiye kriz içindeyken, herkes çıkış yolu ararken biz çok büyük iki projeyi imzaladık. Birisi buradaki SCREEN TruepressJet L350UV+, diğeri TruepressJet520NX. İkisi de kendi alanlarında Türkiye’deki ilk yatırımlar. Ayrı ayrı, tamamen farklı alanlar. İkisi de bizim “değişim için değişin” konsepti altında, dijitalleşme için sektörümüze örnek teşkil edebilecek projeler. Şimdi bu kurulumunu yaptığımız firmalarla hem kendi firmamızı hem de müşterimizin dijital tecrübesini arttırmak için daha da çok çalışıyoruz.
- Daha çok çalışmaktan neyi kastediyorsunuz?
Sadece bir dijital baskı makinesi ya da konvansiyonel baskı makinesi satmış olmak tek başına yeterli değil artık. Bu satışlar çok uzun boylu bir evlilik aynı zamanda. Bu evliliğin içinde çok fazla değişken var. Veri analitiğinden tutun markalaşma ve pazarlamaya; pazarlamanın çok katmanlı pazarlama alanına, tedarik zinciri yönetimine, buna uygun yazılım ve sonlandırma çözümlerine kadar. Yani, çok karmaşık yapılar bunlar. Biz burada gerçekten inanılmaz bir çaba sarf ediyoruz: Yeni dünyayı anlayalım, endüstri 4.0’da konuşulan şeyler neler, onların içine daha iyi nasıl girebilelim diye. İnanın başka hiçbir şey yapmıyoruz. Sadece katma değer neredeyse ya da müşterimizin müşterisinin derdi neyse ona uygun çözüm sağlama aşamasındayız.
Elektroser’in portföyünde gördüğümüz kadarıyla sonlandırma makineleri de yerini almış, orada durum nedir?
Elektroser olarak Rotokontrol firmasıyla distribütörlük sözleşmesi yaptık. Artık bizde de sonlandırmada çok klas, üst kalite segmentte, özellikle etiket tarafında çok ciddi sonlandırma alternatifimiz var. Artık müşterilerimize üst seviye kalitede hizmet verebilecek durumdayız. NSK Japon firmasıyla bir anlaşma yaptık. Ayıklama ve özel kesim makineleriyle ilgili. O da çok iyi. Yeni yeni tanıtmaya başlayacağız.
- Elektroser SCREEN ile basım sektörüne açılmasının ardından sahnede daha çok mu görünecek?
Bizim Elektroser’le gitmeye çalıştığımız yol basit bir danışmanlık yolu. Biz sektörde tespit ettiğimiz sorunlara kendi aklımızın erdiği çözümleri sunarak en azından insanlara farklı bir seçenek olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız şey sorunları tespit etmek ve bunlara karşı nasıl reaksiyon alınabilir, nasıl kendimizi geliştirebiliriz, müşterimize nasıl destek oluruz diye düşünmek.
Bu süreçte firmamız ses getirir olmaya başladı. Müşterilerimiz tarafından takdir görüyor ve saygı duyuluyoruz. İnşallah kendimizi daha da geliştirerek buna devam edeceğiz. Toplu çözümler bizim için esas.
- Sade Ofset’teki makine etikete dönük. UV ve 6 renk bir makine. Baskı altı malzemesinde yelpaze nedir?
Bu makine 40-350 micron arasındaki medyaları işleyebiliyor. Bizim için önemli olan esnek malzemedeki reaksiyon. Bu makinede vargel soğutma sistemi var. Dolayısıyla esnek malzemede (pp, polietilen gibi) çok başarılı sonuçlara imza attık. Malzeme açmıyor, kapamıyor. Tekrarı düzgün. Bunlar bizim için çok kritik şeyler. Bir de bu makine kurulalı bir buçuk ay oldu ve yeni bir kurulum olduğu halde bu süre içinde buraya servis gelmedi. Daha ne istenebilir ki?
“Makine hızı 60 metre, beyaz basarken de 30 metre”
Çok önemli başka bir şey de var: Herkes makinenin hızını konuşuyor, aslında o da yanıltıcı. Benim makinem 50 metre, benimki 150 metre basar gibi laflar çok yanlış. Makinenin efektif olarak hangi hızla çalıştığını bilmelisiniz. Sizin makineniz diyelim ki 30 metre hızda, fakat çok servis gerektiriyor. Burada üretkenliğiniz %55’de kaldı. Sizin makineniz artık 30 metre hızda bir makine değil. 16.5 metre hızındadır. Screen’da bu müşterilerden alınan geri dönüşler çerçevesinde %90’larda. Böyle bir oran dijital dünyada başka yok. Çünkü makine, basit, çok kolay kullanımı olan, çok düz, kompakt bir makine.
Kolayı yapmak zordur. Screen bunu becermiş. İnanılmaz bir makine. Kalibrasyon konusunda da harika. Etek makas, sağ sol, tekrarlı işlerdeki renk ayarları çok iyi. Böyle sorunlar yok. Burada kullanıcıya düşen; günlük, haftalık bakımını, temizliğini kullanım kılavuzunda yer aldığı gibi çok ciddi yapmak.
- Screen’in yayın pazarına dönük bir makinesi de kuruldu. Orada durum nedir?
O da Türkiye’deki ticari pazara dönük ilk makine. Ticari pazardaki ilk kurulum. 52 cm bobin genişliğinde Screen TruepressJet520NX.
Son dönemdeki döviz kurlarındaki artış, faiz oranlarının yükselmesi gibi ekonomiyi olumsuz etkileyen etkenler matbaaları ve yayıncıları stoklu kitap baskısına girmekten imtina eder hale getirdi. Artık stok maliyeti yüksek ve kitaplar değiştiğinde de bu stoklar çöp oluyor. Türkiye’de de sürekli bir sistem değişikliği var. Dolayısıyla artık ister istemez print on demand Türkiye’de bir şekilde oturuyor.
- Yayın konusunda başka kurulum beklentiniz var mı?
Var. Çok ciddi görüşlerimiz var. Ciddi firmaların bize teveccühleri var. Ekonomik durumun biraz daha netleşmesiyle tahmin ediyoruz, birkaç projemiz gerçekleşecek.
- Baskı materyalleri konusunda, mürekkep konusunda ne söylersiniz?
Bizim çok iyi bir mürekkebimiz var. Özellikle kimyasal dayanıklılığı çok fazla. Güneşe, neme karşı dayanıklılığı çok fazla. Rakiplerine göre çok uzun ömürlü. Screen’in renk konusundaki bilgisi nedeniyle mürekkep konusunda bir artısı var ve bu inanılmaz bir artı. Screen renk ayrımcılığından gelen bir firma ve dünyadaki CtP’lerin üçte ikisi Screen. Bu sayede inanılmaz bir renk yönetim kültürü oturmuş durumda. Screen de bu birikimi makinelere yansıtıyor.
- Screen ile inkjet dışında başka bir iş birliğiniz var mı?
Olabilir, yakın gelecekte bakacağız.
- Finansman konusunda bir çözümünüz var mı?
Screen’den ziyade bizim Elektroser olarak her müşteri bazında farklı finansman çözümlerimiz oluyor. Bunu her seferinde proje bazında değerlendiriyoruz.
Biz daha çok çalışmak istiyoruz. Bu olumsuz ekonomik tablolar, kriz ortamı bizim enerjimizi bazen düşürse de daha çok çalışmak, daha kaliteli olmak, daha katma değerli olmak istiyoruz.