Sade Ofset’in yeni yatırımı Screen Truepress JetL350UV+ baskı makinesi tanıtım etkinliğinde Sade Ofset’ten Murat Demir yatırıma ilişkin sorularımızı yanıtladı.
“Inkjet teknolojisinin gelecekte pazardan daha çok pay alacağını düşünüyorum.”
- Sade Ofset niş alanlara dönük bir firma. Bu doğrultuda özel makineler de yaptırdınız. Şimdi de ticari pazara dönük Türkiye’deki ilk Screen Truepress JetL350UV+ inkjet dijital etiket baskı makinesine yatırım yaptınız. Screen tercihiniz nasıl oluştu?
Dünyada ve Avrupa’da dijital baskıya gitgide artan bir talep var. Pazardan daha hızlı olmamıza, kısa süreli üretime yönelik talep var. Dijital baskı tarafında şu an ana akım güçlü bir şekilde tonerli sistemlerde ve dünyada da çok yaygın. Inkjet yeni yeni gelişen bir sistem. Ben tercihimi yaparken biraz daha gelecek odaklı düşündüm. Inkjet teknolojisinin gelecekte daha fazla gelişeceğini ve pazardan daha fazla pay alacağını düşündüm. Türkiye pazarında da UV-Inkjet çözümleri olan birkaç şirket var. Screen’i seçmemde Japon teknolojisine ve Japonların iş ahlakına olan inancım rol oynadı. Ayrıca Türkiye’deki temsilcinin, yani Elektroser’in ve Öncü Bey’in çok yapıcı ve sıcak yaklaşımları da önemli bir etken. Screen’in Türkiye’deki ilk makine olmasından dolayı sağladığı avantajlar da beni bu yatırıma yöneltti.
- Finansmanı kendiniz mi karşıladınız?
Kendimiz sağladık. İlk başta görüşmeleri yaparken finansman dahil paketler de söz konusuydu. Başta cazip geldi ama daha sonra kendi finansmanımızı kendimiz yapma kararını verdik.
“SCREEN Truepress JetL350UV+ ile offline çalışacak sonlandırma makinesi de aldık.”
SCREEN Truepress JetL350UV+ ile ne tür işler basacaksınız? Siz yapışkansız etiket ağırlıklı çalışıyorsunuz.
Biliyorsunuz bizim iki ana iş alanımız var. Birincisi sizin de dediğiniz gibi yapışkansız etiketler ve çikolata ambalajları. Yani 70 gram, 80 gram, 90 gram kuşe kağıda bastığımız işler. Bunlar ofsette bastığımız, UV lak, varak yaldızla süslediğimiz işler. İkinci alanımız da buklet etiketler. Bu yatırımı yapmamızın sebebi Avrupa’ya olan ihracatımızda daha hızlı üretim yapabilmek. Dijital baskı buklet etiket hızımızı arttıracak bir yatırım. Ona göre bir sonlandırma makinesi de aldık, offline olarak çalışacak. SCREEN yatırımı bukleti destekleyecek bir yatırım oldu.
Bizim bu iki ana iş kolumuzun yanında destekleyici olarak yaptığımız, şirketlerin promosyon etiketleri işi var. Bu etiketler için müşterilerimize UV ofset çözümü sunuyorduk. Bunlar genellikle ithal ürünleri etiketlemek ya da yeni bir promosyon yapılacağı zaman; %20 indirim, 2+1 gibi, plastik veya metalize üzerine dikkat çekici etiketler. Bunları UV ofset olarak basıp, kesiyorduk. Şimdi Screen Truepress JetL350UV+ dijital baskı makinesiyle hem bunları hem de piyasadaki standart ambalaj işlerinin dışındaki özel promosyon etiketleri yapabileceğiz. Bu işler diğer işlere göre kâr marjı daha yüksek işler. Bunlara yönelmek istedik.
SCREEN Truepress JetL350UV+ yeni açılımlara olanak tanıyor
- Bundan sonra başka açılımlar olacak mı?
Buklet etikette belli bir uzmanlığa eriştik. İnce kağıtları doğru bir şekilde basma, katlama uzmanlığı ve tecrübesi kazandık. Bundan sonraki hedefimiz Avrupa’da gündemde olan ve Türkiye’de de gitgide yaygınlaşan çok katlamalı, çok ince 40 – 50 gram kağıda basılmış prospektüs işlerini yapmak. Bu tür özel prospektüsleri bobin olarak dijitalde basmak istiyoruz. Uygun sonlandırma üniteleriyle, baskısı yapılmış 50×70 kağıdı 3-5 cm boyutlarına kadar katlayabiliyoruz. Şirket olarak uzmanlık alanımızı ince kağıtları inceleme üzerine kuruyoruz.
“Şu anda gelirimizin yüzde 25-30 kadarı ihracattan geliyor. Biz İhracatımızı yüzde 10 arttırarak iki üç yıl içinde yatırımımızı geri almayı umuyoruz.”
- Screen Truepress Jet’in arkasında alınan sonlandırmadan söz eder misiniz?
Matset’in temsilciliğini yaptığı AB Graphics firmasına özel bir makine yaptırdık. Hem buklet ünitesi olan hem sıcak tutkal, laminasyon, kesim, flekso baskısı yapan çok özel, terzi usulu bir makine. İki yatırımımızı bir bütün olarak yaptık. Yani dijital baskı ve sonlandırmasını bir bütün olarak düşündük.
- Ne kadar zamanda bu yatırımınızı geri almayı hedefliyorsunuz?
Şu an yeni kurlarla birlikte bazı hedeflerden şaşma olduysa da gelirimizin %25-30 arası ihracattan geliyor. Bunu %35-40 civarına çıkardığımız zaman iki üç yıl içerisinde yatırımı geri almayı umuyoruz.
“Avrasya Ambalaj fuarına büyük bir stantla geri dönüyoruz.”
- İhracata dönük olarak hangi fuarlara katılacaksınız?
Bu sene fuar konusunda çok aktifiz. Gelecek hafta (Eylül sonu) Almanya’da Nünberg’te bir fuar var orada bir standımız olacak daha sonra Kasım ayında İsveç’te İskandinavya’nın en büyük ambalaj fuarı var, orada bir standımız olacak, İskandinavya’yı çok önemsiyoruz, çok zengin, satın alma gücü çok yüksek ve özel tüketime talebin fazla olduğu bir bölge. İnsana daha çok değer verdikleri için mümkün olduğu kadar etiketlerde ve ambalajlarda iletişime daha çok önem veriyorlar. Daha çok uyarı yapmak istiyorlar. Bu yüzden buklet etiket kullanımı yaygın. Özel, çok katlı; 36-48-54 sayfa buklet etiketler kullanılıyor. Oradan beklentilerimiz var. Bu fuara ikinci katılımımız olacak. Ayrıca bu yıl, 3 sene ara verdikten sonra İstanbul Avrasya Ambalaj Fuarı’na büyük bir stantla geri döneceğiz. 3. salonda 60 metre kare bir yer kiraladık.