Dijital baskı için UV gümüş boyanın da lansmanını yapan Mimaki, gümüş boyanın diğer renklerle karışımından oluşan metalik palet ve lak ile birlikte ambalaj baskısında kullanılan her türlü tekniği dijitalde de kullanmayı mümkün kılmış oldu.
Mimaki Eurasia, 31 Ekim – 3 Kasım tarihleri arasında Tüyap Avrasya Ambalaj İstanbul 2018 fuarında Printpack özel bölümünde yer aldı. Firma, fuarda ambalaj sektörüne yönelik yenilikçi dijital baskı ve kesim çözümlerini sergiledi.
Mimaki, düşük adetli siparişlerin farklı tasarım ve en az maliyetle zaman kaybı olmadan nasıl yapılabileceğini gösterdi ve kişiselleştirme üzerinde durdu.
Fuarda Mimaki Genel Müdürü Arjen Evertse sorularımızı yanıtladı.
Az adetli üretim ve numune üretimi
Az adetli dijital üretim ve ambalaj kavramlarını yan yana getiriyorsunuz. Biraz açıklar mısınız?
Bir ambalaj firması için 1000 adet az demek, oysa bu dijital için henüz fazladır. Biz daha çok mikro üretimde 10, 20, 30, 50 adetlik numune işlere çözüm olarak getirdiğimiz makinelerle fuardayız. Büyük markalarn pazarlama departmanlarındaki istekler giderek artıyor. Eskiden çizim üzerinden karar veriyorlardı, sonra bilgisayar üzerinde 3 boyutlu renderlerden karar verir hale geldiler. Şimdi ise gerçek ürüne dokunarak karar vermek istiyorlar. Tasarım departmanından üç ayrı fikir çıkmışsa her birinden birer tane üretttirip bunun üzerinde konuşmak istiyorlar. Kalıbın yüksek maliyeti bir yana üretimi durdurarak bir numunenin basılması bir ambalaj firması için çok büyük bir kayıp, neredeyse imkansız bir durum.
İşte biz bu noktada tamamen dijital olarak hem baskısı, hem de kesimi ve kırımı ile gerçek numuneyi çok kolay bir şekilde yapma imkanı sunuyoruz. Fikirler gerçekleşip masaya geldiğinde karar aşaması kolaylaşıyor.
Bir de kişiselleştirme yapabiliyoruz; daha çok tüketiciye yönelik çalışmalarımız var.
Fuara getirdiğiniz yenilik nedir?
Dijital baskıda olmayan bir şey: UV gümüş boya çıkarttık. Bunu ilk defa bu fuarda gösteriyoruz.
UJF-7151plus flatbed baskı makinesi metalik gümüş boya kullanıyor. Gümüş efektinin yanı sıra bu boyayı diğer renklerle karıştırarak çok büyük bir metalik palet de yapabiliyoruz. Lak ile birlikte ambalajda kullanılan her türlü tekniği dijitalde de gösterebiliyoruz.
Mimaki UV LED UCJV300-75
Onun dışında geçen sene çıkarttığımız UV LED bas-kes makinesinin 75 cm’lik küçük ebadı çıktı. Mimaki UV LED UCJV300-75. Etiket baskıcıları için dijital çözümlerimiz var ama onlar yine yüksek hacimli ve yüksek maliyetli dijital baskı makineleri. Bu makine ile şöyle bir avantaj sunuyoruz. Eğer birkaç yüz tane mikro üretim veya yine 1 adet, 5 adet, 50 adet veya 500 adet numune yapılacaksa öneriyoruz.
Geçmişte gördük, bazı firmalar bizim bas-kes makinelerimizle ve reklam sektörünün kullandığı folyolarla bu tarz numune yapmaya çalışıyorlardı. Ancak etiket firmaları kullandığı malzeme üzerinde numunedeki rengi tutturamıyor, malzeme değiştirmek zorunda kalıyorlardı. Tam bir çözüm değildi. Yeni makinemizde flekso veya konvansiyonel baskıda kullanılan makine neyse o makinenin kullandığı aynı malzeme üzerine dijital UV baskı kolay bir şekilde yapılabilir. Makinemiz 4 renk+Beyaz+Lak, rulodan ruloya çalışan bir makine. Beyaz boya olduğu için şeffaf etikete de metalize etiketlere de baskı yapılabiliyor.
Renk yönetimi ve yazılım konusunu nasıl çözüyorsunuz?
Bu fuara bizimle beraber katılan yetkili bayimiz Teknoprint renk yönetiminde uzmanlaşmış bir firma. Özellikle ambalaj sektöründe yazılım konusunda farklı çözümleri var. Renk yönetiminde firmanın aradığı özellikler konusunda renk profili oluşturabilecek durumdalar. Renk gamutu da önemli. Boyalarımız hayli geniş bir renk gamutuna sahip. Bu sayede birçok renk çıkabiliyor. Doğru profil yapıp doğru yazılım kullanmak önemli. Renklerin büyük bir kısmını bu şekilde elde edebiliyoruz. Baskıyı yapmadan önce yazılım uyarabiliyor. Siz bu numuneyi yapmak istiyorsunuz ama numunenin içindeki şu renkler dijital makinenin baskı evreninin dışında kaldığı için bu renk aynı şekilde çıkmayacak diye. Yazılımlara FOGRA kontrol kısımları da eklenmiş durumda.
Ziyaretçilerinizden nasıl tepkiler aldınız?
İnsanlar biraz şaşırıyor. Geldiklerinde anında anlam veremiyorlar. Bu çözümler daha önce de vardı, yeni bir şey değil aslında ama ambalaj sektöründe birçok firmanın bundan haberdar olmadığını düşünüyorum. Bu fuara katılmamızın sebebi de bu. Firmalar kendi sektörleri dışındaki teknolojiyi araştırmıyorlar. Onlar bize gelmiyorsa biz onların alanlarına girelim dedik. Önce müşterinin aklına yatacak sonra bize dönecekler. Onlarla deneme süreçleri geçireceğiz. Yaptıkları işe, kullandıkları malzemeye nasıl çözüm öneririz, onların yapmak istediklerini en iyi nasıl gerçekleştiririz ona bakacağız. Karar aşaması çok sonra ama ambalaj müşterileri ile bu yola çıkmaya hazırız.
Son günlerde Türkiye’nin çeşitli yerlerinde açtığımız deneyim merkezlerinde yapılan çalışmalarla birlikte en güzelini bulmayı amaçlıyor.
Mimaki imajı daha çok indoor outdoor ürünleri akla getiriyor. Deneyim merkezlerinde ambalaj ve etikete de yer verilmesi konusunda plan var mı?
Deneyim merkezlerinde ambalaj sektörüne de hizmet verebilecek pozisyondayız. Öncelikle burada yapmaya çalıştığımız şey, “Mimaki bu alanda hizmet verebilir” pozisyonuna gelmek. Bunu yaparken zaten doğal olarak deneyim merkezleri ile paralel yürüyen bir süreç yaşanacak. Zaten tüm faaliyetlerimiz, ilanlarımız, tanıtımlarımız ambalaja yönelik. Daha yolun başlangıcındayız. İnşallah bu yolda devam edeceğiz.
Fuarda farklı ebatlara da sahip olan makinelerinizin en küçük abatlarına da yer verdiniz. O konuda da bilgi verir misiniz?
A2 formatında UJF-3042MkII EX makinemiz ve yine A2 boyutunda CFL-605RT kırım özellikli flatbed kesicimiz var. Hem baskı yapıp hem de basılan işi dijital ortamda kesip kırımını yapabiliyoruz ve bıçak hazırlamadan ürünü tamamen dijital bir şekilde üretebiliyoruz. Daha çok lüks ürünler, kozmetik, elektronik ürünler, yapan markalar numune talebinde bulunuyor ve ölçüleri genelde küçük olduğu için A2 ebat yetiyor. Ama daha büyük ebat ihtiyaç olursa biz onlara da cevap verebiliyoruz. Aynı çözümün farklı boyutları da var. UJF makinesi ile aynı özelliklere sahip JFX200-2513 flatbed 2,5×1,3 m olan makinemiz. Tam o ölçeğe uygun olarak da CF22-1225 kesim makinemiz de var.
Fuarın ziyaretçi profili sizi memnun etti mi?
Biz ağırlıklı Türkiye odaklı çalışıyoruz. Türkiye bizim için önemli bir pazar. Oluşturmak istediğimiz sistemi ve altyapıyı tamamen Türkiye’de oluşturmak istiyoruz. Zaten o konuda bir hayli yol aldık. Yavaş yavaş da çevre ülkeleri buraya bağlayacak, ilerleyen dönemlerde Avrasya merkezi olacağız. Amacımız bu. Fuarda bayağı yabancı ziyaretçi var. Neredeyse yüzde 50 oranında. Ziyaretçilerin geldiği ülkeler arasında Mimaki Eurasia’nın hizmet vermediği yerler de var ama buralarda Mimaki satılmıyor anlamına gelmiyor. Biz hepimiz Mimaki’yiz. Ülkelerindeki operasyonu yürüten Mimaki firmasına seve seve onları yönlendiriyoruz. Aynı şekilde yurt dışı fuarları ziyaret eden Türkler de oluyor. 3D ile ilgilenen bir Türk firması İngiltere’de fuara gitti mi yerel olarak bize ulaşıyor. Biz bu süreci devam ettiriyoruz. Hepimiz Mimaki markasının daha çok yaygınlaşması için çalışıyoruz.