Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na Print Pack özel bölümünde yeni açılan çadır alanında katılan Matset A.Ş., sergilediği Hp Indigo 6800 ve temsil ettiği yeni markaları ile ziyaretçilerini karşıladı
Bu yıl Avrasya Ambalaj fuarındaki genişlemenin ilginç bir yanı da fuar kompleksinin orta kısmında yer alan ve park yeri olarak kullanılan alanda oluşturulan “Çadır” salonu idi. Matset’in geniş bir yer isteğine ve fuarın genişlemesine istinaden oluşturulmuş bu alanda Matset 140 metre karelik standındı ile yer aldı ve yüksek hacimli etiketler ve ambalaj üretimi için dar web baskı çözümü olan HP Indigo WS6800 dijital baskı makinesini sergiledi. Ayrıca yeni temsilcilikleri HP Scitex’in karton ve oluklu ambalaj makineleri ile İngiliz Edale’in fleksografik, hibrit baskı ve sonlandırma makinelerinin tanıtımını yaptı.
Matset fuarda HP ve Edale yetkililerinin de yer aldığı toplamda 15 kişilik teknik ve satış ekibi ile ziyaretçilerini karşıladı.
Fuarda sorularımızı Matset A.Ş. Genel Müdürü Doğu Pabuççuoğlu yanıtladı.
Bu yıl fuara ikinci kez katılıyorsunuz ve farklı bir alandasınız, bu fuarda neleri öne çıkardınız?
Geçen sene Avrasya Ambalaj fuarı Printtek’ten tam bir ay sonraydı. Biz de son anda katılmaya karar vermiştik. Bu fuara katılmanın iki avantajını gördük. İlki temsil ettiğimiz markaları tanıtmak ikincisi müşterilerimiz ya da potansiyel müşterilerimizin çoğunun bu fuarda katılımcı olması, katılımcı olmayanların da ziyarete gelmesi sonucu onlarla kurduğumuz hızlı ve verimli iletişim. Aslında bir kazan kazan modeli olduğu için bu sene standımızı büyüttük. Ayrıca geçtiğimiz yıl makine sergilememiz yönündeki talepleri de değerlendirdik. İlk planımız fuara bir HP Indigo 20000 getirmekti ama ekonomik sıkıntı tavan yapınca 6800’de karar kıldık.
Konumlanma da aslında fuarın zorlamasıyla oldu. Biz daha büyük yer isteyince Tüyap alternatif olarak Çadır fikrini geliştirdi. Burası geçen sene yoktu. Bizim de hoşumuza gitti ama biraz da altyapıdan dolayı zor oldu. Ona rağmen hızlı bir çalışmayla standımızı kurduk.
Biz bu fuarda makine sattık mı satmadık mı diye bakmıyoruz. Amacımız sektörü bilgilendirmek. Zaten piyasa koşullarında henüz pozitif bir iyileşme yok. Şu anda finans alanında bir adım atılmadığı için bankalardan kredi almak çok zor, verenler de çok yüksek faiz uyguluyor. Leasing şirketleri hâlâ ne yapacaklarını bilmiyorlar. Dolayısıyla şu anda zaten makine satıyorum demek çok da mantıklı değil.
HP’nin kendi finans çözümü hâlâ avantajlı mı?
Kendi finans çözümümüzü kullanabiliyoruz ama orada da faizler arttı, daha ince eleyip sık dokunmaya başlandı. Türkiye’nin ülke riski arttığı için faizler de artıyor ama sektör yatırım yapmaktan vazgeçmiyor. Bu fuarda distribütörlüğünü aldığımız HP Scitex’in tanıtımını da yapıyoruz. O kısımda bir hareket var.
Scitex’in makineleri sektörün özellikle ambalaj tarafında yatırıma açık yeni bir kulvar değil mi?
Tabii. Scitex, ihracata yönelik üretimde kullanılacak bir makine. 2020’den sonra plastik kasayla sebze meyve ihracatı yasaklanacak. Bu makineye ihtiyacınız olacak. Tirajlar düştü. Artık 5000 yerine 1000 takvim yaptırılıyor; 100 bin kutu yerine 10 bin kutu sipariş veriliyor, sattıkça bastırılıyor. Bu ortam dijitalin önünü açtı. Ayrıca temsilcisi olduğumuz Edale var, sektörü rahatlatacak çözümleriyle o da burada. Onun için de görüştüğümüz müşteriler var.
Edale’de en çok hangi makine konuşuluyor?
Edale’nin en ilgi çeken ürünü, 8 renkli narrow web baskı makinesi. Renk baskısı üstüne her türlü yaldız vs. uygulamayı yapabilen bir flekso makine. Ayrıca sonlandırması dahil yapıştırıcıya göndereceğiniz bir makine var. Bunun güzelliği iş geçiş sürecinin çok kısa olması. Kendi bıçak değiştirme sistemine sahip. Dijital olmamasına rağmen çok hızlı bir makine. Özellikle ilaç kutuları gibi küçük kutuların üretiminde rahatça kullanabiliyorsunuz.
Edale’nin yatırım maliyetleri ve geri dönüş süreci için neler söylersiniz?
Makine ne kadar çalışıyor ve bu sürede size ne kadar para kazandırıyor, bunu ortaya koyarsanız yatırım yapmak çok avantajlı. Yatırım maliyeti dediğiniz şey, yalnızca makinenin alınmasında verdiğiniz para demek değil. Fuara İzmir’den gelen bir müşteri ile bu iş süreçlerini konuştuk. Genel uygulamada iş tabaka üzerine basılıyor, baskı sonrası uygulamalar yapılıyor, daha sonra kesime ve yapıştırmaya gidiyor. Oysa Edale’de bunların hepsini tek makinede iki kişi hallediyor.
100 bin tiraja kadar kullanışlı. Eski günler olsaydı bu fuardan iki siparişle çıkardık. Çünkü özellikle ilaç kutusu üreten firmaların çok işine yarayacak bir model. Baskı kalitesi de çok yüksek. Ofsetten farklı değil.
Scitex tarafında sıcak görüşmeleriniz var mı?
İki, üç firma ile görüşmelerimiz sürüyor. Scitex, hakikaten gören herkesi çok etkileyen bir makine. Ona sadece baskı olarak bakmak yanlış; makinenin üzerinde HP’nin geliştirdiği birçok yazılım avantajı da var. Scitex C500 zaten beta testte, onun piyasaya çıkması 1 yılı bulur. Scitex 15500 ve 17000 serisi oluklu basma makinelerinin fiyatları pahalı görünüyor ama yaptıkları işe değer.
Ayrıca çeşitli yazılımlarla gizli görseller yüklüyorsun. Özellikle ihracatta alıcı firma hiçbir şekilde kim tarafından üretildiğinin yazılmasını istemiyor, karekod bile istemiyor. Ürettiren firma bunu istemiyor ama aynı zamanda senden geldiğini de bilmem lazım diyor. HP yeni yazılımıyla müşterinin isteğine göre gizli baskı yapabiliyor. Bu teknoloji ayrı bir avantaj. Özellikle ihracata çalışıyorsanız bu teknoloji ciddi bir avantaj.
Fuarı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Avrasya Ambalaj fuarının bu sene yapılan, önümüzdeki seneyi de kapsayacak en etkin fuar olduğunu düşünüyorum. Bu fuara katılmak artık zorunluluk haline geldi. Şimdi daha iyi bir yer peşinde koşuyoruz, olursa, 8. Salondan bir yer istiyoruz. Bizim makineyi buraya koymamız hakikaten çok zor oldu ama burada olmak zorundaydık. Görünen bir yerdeyiz, katıldığımıza memnunuz. Fuardan satış beklentimiz yok. Önümüzdeki günler için potansiyel listesi oluşur diye düşünüyorum. Bu yıl fuara çok ilginç şekilde Irak’tan 2-3 müşteri geldi. Geçen sene İran’dan çok gelen vardı bu sene pek yok.