Üç yıl önce Konya’da kurulan İsrapak Makina Elektrik Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., Avrasya Ambalaj İstanbul 2018’de iki yeni ürünü dahil shrink ambalaj makinelerini tanıttı. Firmanın yurt içinde ve yurt dışında 80’i aşkın makinesi çalışıyor.
Konya merkezli İsrapak, Avrasya Ambalaj İstanbul 2018 – 24. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı’nda shrink ambalaj makinelerini tanıttı. Stantta Ankara Bayii Kros Matbaa Malzemeleri Paz. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. ekibi de yer aldı. İsrapak standında Genel Müdür Ramazan Koç ile görüştük.
İsrapak’ı tanıyabilir miyiz?
İsrapak üç yıldır hizmet veren bir Konya firması. Ama 14 yıllık sektör tecrübesi var. Klasik Türk hikayesi; patronların yanından ayrılıp kendi firmasını kuran bir insanım. Shrink makineleri üretiyoruz. PVC, poliolefin ve polietilen malzemeler kullanan makineler imal ederek sektöre yeni bir nefes olan ve üç yılda bu noktaya gelen bir bir firmayız.
İmalattan mı, mühendislikten mi geliyorsunuz? Kaç kişilik ekibiniz var?
Mühendislik, satış, satın alma, hepsi var. Sekiz kişiyiz. Ankara bayimiz Kros ile 12 kişiye ulaşıyoruz.
Kros’un sattıkları dahil, üç yılda kaç makine sattınız?
Yurt içi ve yurt dışı satışlarımız 80’in üstünde makinemiz. Ukrayna ve Bulgaristan dahil yurt dışında sekiz makinemiz var.
Kaç değişik model üretiyorsunuz?
PVC – poliolefin ve polietilen ambalaj makineleri olarak iki gruba ayırabiliriz. Her grupta müşterinin ihtiyacına, işe göre beş – altı model bulunuyor. Genel anlamda 10 çeşit bulunuyor ama talep üzerine yenilikler ekliyoruz. Bu sene özellikle polietilen ambalajda havasız bir makine ürettik. Dakikada 10 – 12 paket yapan bir makineyi havadan kurtararak dakikada 18 – 20 paket hızına çıkardık. Bu sene yeni ürettiğimiz bir makine de sürekli kesim (continuous system) olarak adlandırdığımız, havasız çalışan, PVC shrink makinesi. Bunda da ortalama kapasitelerimiz, ürünün boyutlarına göre değişmekle birlikte dakikada 40- 45 paket (shrink ambalaj yapılmış ürün).
Müşteriniz olan firmalar hakkında fikir verebilir misiniz?
Koton, Güral Porselen gibi büyük firmalarda makinelermiz var. Bir makine verebiliyorsak, müşteriler ikinci ya da üçüncü makinede de bizi tercih ediyorlar. Uluslararası alanda, örneğin Bulgaristan’ın akü sektörünün lider firmalarından Mombat AD firmasında makinemiz var. Biz şu anda maddi bakmaktan ziyade referanslarımızı arttırmak amacıyla makine üretiyoruz. Bu da kalitemize etki ediyor.
Türkiye’deki müşteri portföyünüz için ambalaj ve matbaa sektörü ağırlıklı diyebilir miyiz?
Sektörde Ankara’dan başka bayimiz yok. Ankara’ya bayilik verdiysek, bu sektörde potansiyel gördüğümüz içindir. Ankara’da devlet dairelerine de makineler verildi. Matbaa ve ambalaj sektörünü ayıramayız. Gruplama ve koruma amaçlı sevkiyat problemi yaşamak istemeyen her firma ile ilişkimiz var. Deterjan, bakliyat- şekerleme çikolata – gıda, ambalaj, kağıt – karton, matbaa, plastik eşya, oyuncak sektörlerinden müşterilerimiz var. İhtiyaca yönelik üretim de yapıyoruz.
Yeni ürün projeleriniz var mı?
Fuarlar bu konuda çok yararlı oluyor. Fuarlarda yurt içinden ve yurt dışından farklı talepler geliyor ve farklı bir Ar-Ge birimimiz olmasa da ortağım ve ben sürekli yenilik yapma hevesindeyiz. Bu sene önceki senelerden farklı olarak iki yeni makinemiz var. Bu da bizim yeniliğe ne kadar açık olduğumuzu gösteriyor. Amacımız sektörde ciddi bir marka haline gelmek ve hatırı sayılır tanınmışlık elde etmek.
Fuarın ziyaretçi profili beklentilerinizi karşıladı mı?
Memnuniyetimizi % 70 olarak ifade edebilirim. Bizim TÜYAP ile ilgili en büyük sorunumuz çok katlı olması (İsrapak alt katta, 11. Hol’de stant açtı). Ziyaretçi üç – dört hol gezince yoruluyor. Bulunduğumuz holde ziyaretçi sayısının düştüğünü görüyoruz. Geçmişten gelen katılımcılar yüzünden yeni firmalara yer açmakta zorlanıyorlar. Fuarcılıkta bunu yanlış bir sistem olarak değerlendiriyorum. Yeni firmaların daha fazla göz önünde olmaya ihtiyacı var.
Kros Matbaa Malzemeleri yedi adet makine kurdu
İki yıldır İsrapak’ın Ankara bayiliğini yürüten Kros Matbaa Malzemeleri’nden Harun Edemen, Ankara’da İsrapak’tan yedi makine satışı gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Bu makineler Kara Kuvvetleri Basımevi, DSİ Basımevi, Tarım Bakanlığı Matbaası, İlgi Matbaası, Koza Basım Yayın, Sega Yayınları ve Hamdioğulları Matbaa’ya kuruldu. Ankara da İsrapak’ın 3 yılda satılan toplam 13 adet makinesi aktif halde çalışıyor. Bunların 7’sinin satışı Kros Matbaa Malzemeleri tarafından gerçekleştirildi.
Fuarda daha çok yabancılarla, en çok Arap ülkelerinden ziyaretçilerle görüştüklerini belirten Edemen, fuardan sonra bu firmalarla tekrar görüşeceklerini kaydediyor.