Asteks’in geliştirdiği AGV Otomatik Yönlendirmeli Araçlar tesis içindeki yük / malzeme taşımada işçilik ihtiyacını azaltırken, verimliliği ve işin kalitesini arttırıyor. Endüstri 4.0 konseptiyle uyumlu bu otomasyon cihazı, ayrıca yük taşımadaki insan kaynaklı kazaların da önüne geçiyor.
(İstanbul) Apron, manşon ve üretim teknolojileri alanında 50 yıllık bir geçmişe sahip olan Asteks, geliştirdiği inovatif çözümlerle artık sadece tekstil endüstrisine güç katmıyor. Firmanın uzun süredir Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğü 101- AGV Otomatik Yönlendirmeli Aracı, hem kendi tesisi içinde hem de tekstil sektörünün önemli üreticilerindeki ilk kullanımlarından başarılı sonuçlar aldı. Ticari olarak pazara satışa sunulan AGV, tesis içindeki yük / malzeme taşımada insan gücünü en aza indiren otomasyon sağlıyor. Bu ise işçilik maliyetlerinin aşağıya çekilmesine, çalışma verimliliğinin artmasına katkı sağlıyor. Ayrıca personel kaynaklı kazalar da AGV kullanımı ile minimum seviyelere çekilmiş oluyor. AGV ile yapılan işin kalitesi de standart hale geliyor, iş programına sadık kalınıyor.
Operatör refakatine ihtiyaç duymadan, otomatik yönlendirmeli olarak çalışan AGV, 2 ila 4 ton ağırlığındaki yüklerin nakliyesini gerçekleştiriyor. Bu taşıma kapasitesi ile birçok endüstriye hitap eden AGV, gelişmiş yazılımı ile isteğe bağlı olarak programlanabiliyor ve belirlenen istasyonlarda durma ve devam etme işlemini gerçekleştirebiliyor. İlk kullanımlarına Türkiye’nin önde gelen tekstil işletmelerinde başlanan AGV, belirlenen hat boyunca iplik ve kumaş taşımada istenilen nitelikleri karşıladığını kanıtladı. Tesis içinde akıllı bir yük taşıyıcı olarak görev alan AGV, 360 derece kendi etrafında ve dar alanda dönebiliyor. AGV’nin çalışması için tesiste taşınacak yükün ve yük arabasının genişliğine göre bir hattın olması yeterli. Manyetik alanı takip eden AGV, sesli ve ışıklı uyarı sistemleri ile önüne engel çıktığında otomatik olarak duruyor, böylece kazaların önüne geçilmiş oluyor.
Taşıma gücü ve güvenliğiyle dikkat çekiyor
AGV Otomatik Yönlendirmeli Araç bozuk olmayan bir zemine sahip bütün işletmelerde, tesis içi yük / malzeme taşıması için en uygun çözümlerden biri. Araç 610 mm yüksekliğe, 760 mm genişliğe ve 1,210 mm derinliğe sahip bu minimal yapısı ile 4 tona kadar yük çekebiliyor. AGV’nin bu gücünün sırrı AC motor ve invertör teknolojisine dayanıyor. Kısa şarj süresine karşın uzun performans sunan AGV araçları, tek tek veya grup olarak çalışma uyumluluğuna sahip.
AGV’nin pazar lansmanını ITM 2018 fuarında yaptıklarını hatırlatan Asteks Pazarlama ve Satış Müdürü Sabri İlknur, otomatik yönlendirmeli araçlara önem verdiklerini belirtiyor. ASTEKS’in kendi üretim tesisinde bu aracın 5-6 yıldır kullanıldığını açıklayan İlknur, kurulum yaptıkları tesislerde de başarılı sonuçlarla olumlu geri dönüşler sağladığını kaydediyor. “Üretim hatlarında taşıma süreçlerini disipline etmek için çok önemli bir çözüm” diyen İlknur sözlerini şöyle diyor: “İşçilik maliyetlerindeki artış göz önünde tutulduğunda, AGV işletme sahiplerine büyük bir avantaj sağlıyor. Bildiğiniz gibi, güncel Endüstri 4.0 çözümlerinde otomatik yönlendirme araçları (AGV) yer buluyor. Bu gelişmiş araçlar işletme içi lojistik ihtiyaçları programlama, planlama ve düzenleme fonksiyonlarını yerine getiriyor.”
AGV Aracı Küçükçalık Tekstil’de başarıyla kullanılıyor
Türkiye’nin en köklü tekstil işletmelerinden Küçükçalık Tekstil’in Makine Enerji Müdürü Hakan Mercan AGV aracının Temmuz 2018 tarihinde boyahane fabrikasına kurulduğunu belirterek, şöyle devam ediyor: “Kurulum oldukça kısa bir sürede tamamlandı. Cihazın gideceği hat belirlenip bu yol üzerine saç levha montajı yapıldı. AGV bu metal yolları sensör yardımı ile takip ediyor. Hattın kurulması ve aracın kullanımı için eğitim 2-3 gün içinde tamamlandı ve kullanmaya başladık.” Hat boyunun yaklaşık 400 metre civarında olduğunu dile getiren Mercan; “AGV aracı ile ham kumaş açma makinelerinde açılan kumaşlar buradan yıkama makinelerine taşınıyor. Yıkama sonrasında ise kumaşların ram ve baskı bölümlerine taşınmasında AGV’yi kullanıyoruz” diyor.
AGV cihazının en büyük avantajının uzun akü ömrü olduğunu belirterek, çok yoğun kullanımlarda bile rahatlıkla 3 gün civarı tekrar şarj etmeden kullanabildiklerini aktaran Mercan şu bilgileri veriyor: “AGV çok kısa sürede, hızla şarj oluyor. Bu da kullanım açısından yine oldukça avantajlı bir durum yaratıyor. Araç her ne kadar enerjisini akülerden alıyor olsa bile, doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) çevirip 220V AC ile çalışması sağlanmış. İnvertör motorlar ile ciddi oranda uzun şarj süresi elde edilmiş. AGV ile zaman kazanıyoruz ve işçiliği azaltıyor. Operatör olmadan kullanılması hem zaman hem de işçilik maliyetlerini azaltıyor.”
AGV’nin geliştirilecek birçok potansiyele sahip olduğunu belirten Hakan Mercan, kullanımla ilgili fikirlerini ASTEKS ile paylaştıklarını ve Ar-Ge çalışmaları konusunda olumlu yanıt aldıklarını belirterek, ekliyor: “Cihazın kurulumundan itibaren Asteks sürekli destek verdi. Yaşanan aksaklıkların hızla giderilmesi için çalışmalar yaptılar, yedek malzeme desteği sundular. Hem uzaktan hem de burada tesiste destek sağlayarak bizleri oldukça memnun ettiler.”
AGV için ciddi bir pazar potansiyeli var
AGV’nin öncelikle, ASTEKS’in hali hazırdaki olağan faaliyet alanı olan, tekstil işletmelerine tanıtıldığını anlatan Sabri İlknur, buradaki başarılı sonuçların diğer endüstriler için güçlü bir referans oluşturduğunu dile getirerek; “Satış için yurtiçi ve yurtdışı firmalarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Sadece tek bir sektör için değil bütün sektörlerin lojistik ihtiyaçlarına uygun olmak üzere geliştirildi. AGV için özellikle Türkiye’de çok ciddi bir potansiyel görüyoruz” diyor.
Tesis içinde yük / malzeme taşımanın üretim prosesi için önemli bir nokta olduğunu söyleyen İlknur, bu sürecin AGV ile gerçekleştirilmesinin hem maliyetler hem de iş kalitesi açısından olumlu katkı sağladığını tekrarlıyor. AGV’nin yükünü forklift gibi öne değil arkasına aldığının altını çizen İlknur; ekliyor: “Yük arkada olduğu için istenmeyen kazalar engellenmiş oluyor. AGV sahip olduğu üstün radar sistemi ile engelleri algılayabiliyor ve çarpmadan duruyor. Çalışırken sesli uyarı sistemi de bu güvenliği destekliyor. Böylece hem yükün hem de tesiste çalışanların güvenliği arttırılmış oluyor.”