Esko Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Genel Müdürü Mustafa Salur, toplantıda Esko ambalaj çözümleri hakkında bilgi verdi.
Esko merkezi Belçika’da bulunan, Amerikalı Danaher adlı gruba bağlı bir şirket. Dünya çapında 1500’ün üzerinde çalışanı var. Çalışanlarının % 62’si müşterileriyle direkt temas içinde, sahada. Donanımla ilgili üç fabrikası var. Almanya’da flekso CtP, Çek Cumhuriyeti’nde kesim makineleri üretiliyor, Norveç’te Kongsberg’de Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yapılıyor. İki ayrı ülkede yazılım çözümleri geliştiriliyor ve bunların entegrasyonları da Belçika’daki merkez tarafından sağlanıyor.
Esko; AVT, X-Rite Pantone, Videojet ve Laetus gibi kardeş şirketlerle birlikte Danaher’in Product Identification Platform’unu oluşturuyor.
Mustafa Salur, “Dünyada süpermarket raflarındaki her on etiket, oluklu ve karton ambalajdan dokuzu Esko’nun donanım ya da yazılım çözümlerinden en az biri kullanılarak üretilmiştir” diyor. Günümüzde ambalaj sektöründe gideren azalan tirajlar ve teslim sürelerine ilişkin zaman baskısının öne çıkan trendler olduğunu hatırlatan Salur, şöyle devam ediyor. “Bu piyasa trendlerine hızlı bir şekilde yanıt verebilmek için şirket için klişe – kalıp – silindir üretimi, baskı öncesinde standartlaşma ve otomasyon çözümleri gerekir.
REVO teknolojisinin bir parçası olarak Equinox baskıda ve süreçte maksimum verimliliği yakalayabilmek adına Esko tarafından sağlanan bir çözüm. Bu çözüm kapsamında Bobst’un İtalya’daki tesisinde baskı öncesindeki yazılım çözümlerimiz, Equinox, 7 renkten tüm Pantone renklerinin genişletilmiş gamut baskı çözümü, CDI flekso klişe üretimi ve UV LED pozlandırma teknolojilerimizi sunma imkânımız var ve bu süreç Bobst’ta talep üzerine baştan sona takip edilebilir.
Eğer 7 renkten bir dönüştürme sağlıyorsak, genişletilmiş gamut kataloğumuzda %100 Pantone erişimine sahibiz. Genel Pantone kataloğunda ise %85’lik bir dilim söz konusu, hâlâ ulaşılamayan floresan renkler gibi renkler var. Eğer 4 renkten dönüşüm sağlıyorsak, %65 Pantone erişimimiz mevcut.
Sahadan alınan geri bildirimlerde üç gün içerisinde 8000 metrelik, iş başına yaklaşık 500 metrelik malzeme tasarrufu yapıldığı rapor edildi. Mürekkepten de ortalama % 25 tasarruf söz konusu. Bir başka geri bildirimde, 12 saat çalışan bir firma günde ortalama 4 saat makinede kapasite artışı elde ettiğini bildirdi.
Bu süreçte otomasyonu sağlayan yazılımlar arasında matbaanın ERP, MIS vb. sistemlerini birbirine bağlayan Connect yazılımı mevcut.
Eğer bir MIS sisteminiz varsa Esko Otomation Engine Workflow siparişi MIS sisteminden otomatik olarak alıyor; belirlenen kriterlerle işi takip ediyor, yapılması gereken müdahaleler yapılıyor, gerekirse ara kademeler eklenebiliyor, montajı ve rip işlemi yapılabiliyor; CtP ve kesime de otomatik gönderilebiliyor.”
Salur, Esko XPS Cyristal UV LED pozlama sisteminin son üç yılda üç değerli ödül (Red Dot Tasarım Ödülü, InterTech Teknoloji Ödülü ve FlexoTech Ödülü) aldığını ekliyor.