Imeks Grup, Bobst esnek ambalaj ve etiket makineleri temsilcisi olarak İstanbul’daki roadshow etkinliğinin organizasyonunda rol aldı. Toplantıdaki konuşmacıların takdimini de Mert Gönenç yaptı. Toplantı sonunda Mert Gönenç’den hem toplantı ile ilgili izlenimlerini hem de esnek ambalajda en son gelişmelerle ilgili görüşlerini aldık.
Sizin de katkınız olan bu etkinliği nasıl tanımlarsınız?
Bobst öncülüğünde REVO partnelerinin bütün teknolojilerini, Revo teknolojilerini anlattıkları bir etkinlik diyebiliriz. REVO’nun önderliğini de dünyada gerçek anlamda Bobst yürütüyor. Onun Türkiye temsilcileri olarak da organizasyon görevi bize düştü.
Bu yılın ikinci yarısına hangi hedeflerle giriyorsunuz?
Beklediğimizden daha iyi bir ilk yarı geçirdik. O konuda çok kötümser değilim. Tabii bunun birtakım etkenleri var ama en temel etken etiketçilerin hâlâ taleplerinin olması. Yani etiketçilerin müşterilerinden makineleri dolduracak şekilde etiket siparişleri geliyor olması sektörün en büyük avantajı. Biz de bu doğrultuda projeleri sürdürdük. Onun için çok kötü bir ilk yarı geçirmedik. İkinci yarı farklı bir dinamik. Bu sene Labelexpo senesi. Etiket makinecileri ve etiket üreticileri için Labelexpo yılların ikinci yarılarında belirleyici oluyor. Bize şimdiden proje olgunlaştırmaya başlayan, düşünceleri olduğunu söyleyen, fuarı bekleyen müşteri bilgileri gelmeye başladı. Bunun doğrultusunda daha da iyi ikinci bir yarı yıl bekliyoruz.
Fleksoda Bobst’un geliştirdiği mürekkep teknolojisi Türkiye’de de kullanım alanı bulabiliyor mu?
Bu teknolojiyi tam kelime anlamıyla devrim olarak isimlendiriyorlar. Bobst yıllardır inovasyona çok büyük önem veriyor. Artık flekso bizim bildiğimiz geleneksel merdanelerin döndüğü fleksodan çıktı daha otomasyonlu, dijitalize, kontrollerin numerik olarak ölçülebildiği bir hal aldı. Bobst tüm yatırımlarını, Ar-Ge araştırmalarını bunun üzerine yapıyor. Siz de sunumda incelediniz. Dünyada tek olan teknolojileri makinenin üzerinde müşterilere sunuyor. Bu Türkiye’de kullanılmaya başlandı. 2019 yılı itibarıyla Devrim Ambalaj direkt müşteri olarak M6 makine sahibi oldu. REVO teknolojisiyle bilfiil kendi fabrikasında üretim yapıyor.
IoD mürekkep sistemiyle ilgili öngörünüz nedir?
Bunlar henüz Türkiye’de olan teknolojiler değil. Orada iki ayrı teknoloji var; biri pozalama ve forse ile ilgili olan kamera otomasyon teknolojisi, bu Türkiye’de mevcut, kullanılıyor. Biri de IoD mürekkep teknolojisi; bu Labelexpo’da tanıtılacak.
Teknolojiler ilk etapta çıktığında çok yaygın hale gelmiyor. Önce lider firmalar kullanıyorlar. Ama Türkiye’deki etiketçilerin güncel teknolojiyi takip etme ve yatırım yapma davranış şekillerine göre yorumlarsak, ben kısa zamanda Türkiye’de de kullanılmaya başlanacağını düşünüyorum.
Bıçak olmayacak, mürekkep miktarı azalacak.
Dr Blade sıyırma bıçağı ve boya haznesi yok. Orada özel bir sistemle merdane dönüş yöntemleri de değişiyor. Belirli bir gramajda, 3 gram kadar miktarlarda, baskı merdanesinin üzerine mürekkep tedarik ediliyor. Tabii israf ve maliyet düşürme anlamında çok büyük faydaları var.
Onun makinelere uygulanabilirliği nedir? Yeni bir makine mi çıkacak yoksa diğer makinelere uygulanabilecek mi?
Anlatılan, yeni bir makine çıkacak. Yeni makinelerde o tür bir konfigürasyon olacak. Ama Bobst Mayıs 2019’dan itibaren IoD Ready, yani o teknolojiye hazır bulunan makine satışına başladı. Daha sonra müşteri isterse o teknolojiyi ekleyebileceği makineyi bugünden satın alabiliyor.
Müşteriler tercihlerini hangi teknolojilerden yana kullanıyor?
Bobst tabii ki bu işin önderliğini çekiyor. En çok talebi Bobst’un flekso makineleri alıyor. Teknoloji anlamında da shrink sleeve en çok merak edilen konu. Shrink sleeve basımı, sonlandırılması, müşteriye ulaşması, aplikasyonlarının neler olduğu soruluyor. Orada tamamlayıcı makineler anlamında da bizim bir desteğimiz var.
Uygulamalarda temizlik endüstrisi ve içecek endüstrisi başı çekiyor ama bugün kullandığınız tüp gaz bile sleeve uygulamalı bir ürün. Onun için yelpaze genişliyor. Çoğu müşteride etiket artı shrink sleeve ürünleri var. Aynı fabrikanın hem yapışkan etiket hem de sleeve etiket talebi oluyor. Bu yüzden etiket üreticilerinin bu tarafa büyük bir ilgisi var.
Yakın zamanda gerçekleşecek projeniz var mı?
Büyük bir etiket firmasında gravür ve flekso kombinasyonlu kendine has üretilmesi planlanan bir ürün durumu söz konusu. Bununla alakalı çözüm ortağı olarak hem gravür hem fleksoya olan etkinliğinden dolayı Bobst’u seçtiler. Tamamlanmak üzere olan bir projemiz var. Bir de Bobst’un Mouvent adı altında UV inkjet dijital baskı makinesi mevcut. Bunun hibrit versiyonu Labelexpo’da ilk defa sunulacak. Bununla alakalı Türkiye’deki etiketçilerden sorular geliyor. Bununla ilgili projeler olgunlaştırmaya başladık. O da beni çok heyecanlandırıyor.