Duran Doğan Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi ve Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Alican Duran, 14 Eylül’de Bloomberg HT kanalında Piyasa Hattı programına katılarak şirketle ilgili soruları yanıtladı.
Duran Doğan’ın dolar bazında ciro artışı %30-35
Alican Duran, pandemi sürecini nasıl yönettikleriyle ilgili soruya yanıt verirken, şöyle diyor: “Burada önemli olan müşterinin tedarikçi nezdindeki stratejik ortaklık prensibini iyi kullanabilmek. Bu artışları mümkün olan en homojen şekilde dağıtan, tedarikçisini ve müşterisini yormadan bunu yapabilen şirketler, krizleri iyi yönetebildiler. Bu işin en sonunda tüketiciye yansıyor. Dolayısıyla bunu en hassas, en doğru yöneten; bir fırsat olarak görmeyen şirketlerimiz müşterileriyle kârlı ve uzun soluklu ilişkiler kurabileceklerdir.”
Duran, bir başka soru üzerine Duran Doğan özelinde önceki yıla göre TL bazında %85, dolar bazında %30-35 ciro artışı; faaliyet kârında %400’lük bir büyüme sağladıklarını belirtiyor.
e-ticaret karton ambalaja değil, oluklu mukavvaya yaradı
Alican Duran, pandemide artan e-ticaretin karton ambalaja nasıl yansıdığı sorusunu yanıtlarken, e-ticaretin karton ambalaja değil, yan sektörümüz olan oluklu mukavvaya büyük faydası olduğunu belirterek, şunları söylüyor:
“Dünya her konuda değişti. Dolayısıyla ticaretin anlamı da çok değişti. Eskiden ticaretin ana yerleri AVM’ler ve çok ünlü caddeler iken artık işin nerede olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla ambalaj da buradaki yerini ister istemez alacak. Şu anda herkes bir toz duman içinde yerini bulmaya çalışıyor. Keza sektör olarak biz de öyleyiz. Ama bence karton ambalaj ve diğer ambalaj türleri için yeni kapılar açtı. Herkes doğru çözümler bularak pazarda doğru yüzdeyi alacaktır.”
Duran Doğan katma değerli ürünlerle ve ihracata yöneldi
Duran Doğan’ı ambalaj sektöründe öne çıkaran yönleriyle ilgili soru üzerine Alican Duran, “Duran Doğan’ın karton ambalajdaki bir farkının daha katma değerli ürünler yapan ve ihracata çok yönelmiş bir şirket olması” diyor ve şöyle devam ediyor: “Dolayısıyla lokal Türkiye pazarının ihtiyaçlarıyla tam örtüşmüyor. İlk altı aya baktığımızda, Türkiye’de karton ambalajda %1.8 gerileme var. Bunun bir nedeni yurt içi talebinin sakin olmasının yanı sıra emtiaya ulaşmada zorluk olması. Terminlerde bundan da kaynaklanan bir sıkıntı var. İyi bir ham madde üretim tesisine, yüzde yüz selüloz ile üretilen kartona ihtiyacımız var. Bunu onu bir şekilde başarabilirse Türkiye bunu başarabilirse, karton ambalaj sektörümüzün önü çok açık.”
e-ticarete yatırım sinyali
Alican Duran röportajda Duran Doğan Ambalaj’ın e-ticarete yatırım için bir proje üzerinde çalıştığı sinyalini de verdi. Duran, yılın ikinci yarısına ilişkin beklentilerini ise şöyle açıklıyor:
“Yurt dışı odaklı bir şirket Duran Doğan ve yılın ikinci yarısında daha pozitif bir beklentim olabilir. Aynı zamanda Duran Doğan’ın gördüğüm en önemli yönü, sürdürülebilirliği, döngüsel ekonomiyi gerçekten iyi anlayan bir şirket olması. Yeni bir makineyi devreye aldık. Bizim patentli Gloss & Green teknolojimizle, sadece kartondan oluşan çok güzel bir ürün üretiyoruz. Çevreci ve çok da talep görüyor. Avrupa’da hibrit olmayan, tek malzemeli karton ürünlere büyük bir talep var. Bence sürdürülebilirliğe yatırım yapan şirketlerin önü açık.”