Dr. Oktay Duran’ın sektörde ilklere imza atmış öncü rolü ve vizyonu kendi işinin ötesinde, tüm sektörü hatta sanayiyi kapsıyor, handikapları görmekle kalmıyor, onların üstesinden gelmek için taşın altına önce o elini koyuyordu.
Ocak 2002 sayımızda yer alan bir makalesinde, sektörümüzdeki kapasitenin toplam talebi aştığını ancak kapasitenin ne kadar olduğu konusunda kesin bilgiler vermenin zor olduğunu belirterek, şöyle diyordu:
“Sektörün problemleri, ülkenin ekonomik problemleriyle paralellik göstermekle birlikte, kendine has bir dizi sorunları da olan bir iş koludur. Diğer sanayi kollarıyla mukayese ettiğimiz zaman, yarattığı katma değer en düşük seviyede olan, ulusal ve uluslararası ekonomide bir daralma ve yavaşlama olduğu anda, bu olumsuzluklardan ilk payını alacak olan sektör matbaa, kâğıt, karton ve karton ambalaj sanayiidir.”
Okul kurma fikri…
Dr. Oktay Duran, sorunları tespit ederken, çözümler konusunda da elini taşın altına ilk koyanlardan olmuş, sektörün zaten sınırlı olan, iş gücü ve kalite kayıplarına aşırı duyarlı katma değerini korumak ve geliştirmek için gerekli kalifiye personel yetiştirecek bir okulu, Dr. Oktay Duran Matbaa Meslek Lisesi’ni kurmuş 1999-2000 öğretim yılında eğitime açılmasını sağlamıştı.
Onun bir okul yapma fikri, 90’lı yılların sonlarında İstanbul Sanayi Odası Vakfı’nın başkanlığını yürütürken geliştirdiği, beş bin öğrenci kapasiteli bir endüstri meslek liseleri kompleksi gerçekleştirme projesinin engellemelerle yarım kalması sonucu ortaya çıkmıştı.
Ambalaj sektöründe geleceği gören vizyona sahipti
Bugün sektörün ihracatının lokomotifi olan ambalaj sektörü hakkında da geleceği gören bir vizyonu vardı. Bahsi geçen makalesinde, şöyle diyordu: “Türk basım sektörü daha ziyade kaliteye yönelecek şekilde geliştirilmelidir. Otomasyona daha fazla dikkat edilmesi, kalitenin yükselmesi ile ürün maliyetlerinin de düşmesini ve rekabet edebilir duruma gelmesini sağlayacaktır.
Basım sanayiinde ambalaja yönelik yatırımların hızlandırılması, ihracatımızın artmasına da yardımcı olacaktır.”
Çalışanlarının refahına ve eğitimine önem verdi
Çalışanlarının refahı ve eğitimi de Dr. Oktay Duran’ın öncelikleri arasındaydı. Türkiye’de ilk kez, 1974 yılında 15 teknik elemanını drupa fuarına götüren matbaacıdır. Bu konuda, şöyle diyordu: “Yurt dışına hiç çıkmamış olan o arkadaşlarım, o teknolojiyi, o dünyanın ürettiği yenilikleri gördükleri zaman çok etkilenmişlerdi. Bunun o insanların yetişmesine katkısı oldu diye düşünüyorum.”
Cem Ofset’te evli olan tüm çalışanlarının ev sahibi olmalarını sağlaması, sektörde benzeri olmayan bir başka ilkiydi.
Adı hep saygı ve özlemle anılacak.
Sadettin Kaşıkırık / Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) Yönetim Kurulu Başkanı:
“Dr. Oktay Duran; bu sektöre adını altın harflerle yazdırmış gerçek bir duayendi”
Sayın Dr. Oktay Duran’ı, ben de sektörden birçok kişi gibi, bir sektör duayeni olarak tanıdım.
Kendisi ile birçok sektör toplantısında bir arada olduk ama ben; Dr. Oktay Duran’ı, kendisinden dinlemiş biri olarak, kendimi oldukça şanslı görüyorum.
Başkanı bulunduğum ve kısa adı BASEV olan Basım Sanayi Eğitim Vakfı Mütevellisiydi Sayın Oktay Duran.
Vakfımızın ikinci onur ödülü sahibiydi.
Yine vakfımızın 2017 yılında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Printtek Fuarı standımızda; sektörde elli yılını doldurmuş duayenlere arz ettiğimiz özel ödül sahibiydi.
Bunların yanı sıra; sektörümüz ile birlikte ülkenin birçok sosyal platformunda bulunduğunu ve bulunmaya devam ettiğini anlatmıştı o özel sohbette bana.
İSO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı ve İSO Meclis Başkan Vekilliği görevlerinde bulunan ve İSO Meclis Onur Üyesi olan Sayın Dr. Oktay Duran ile İstanbul Sanayi Odası’nın geçen yıl düzenlediği bir gezide yapmıştık bu sohbeti.
En çok da, bağışçısı olduğu ve hamiliğini üstlendiği Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yıkılıp yeniden yapılmasına çok sevindiğini söylemişti.
2005-2008 yılları arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde BASEV & Tifaş A.Ş. ortaklığı ile düzenlenen Marketingist fuarlarının birinde; kendisinin her zaman her yerde detayları ile anlattığı “insanın doğumundan ölümüne kâğıt” sözünden esinlenerek bir Kağıt Tüneli açmıştık.
Kendisinin önerisi ile insanın doğumunda verilen doğum kâğıdı ile başlayan tünelin çıkışındaki son obje; “Ölüm Kâğıdı” olmuştu.
En son; 20 Eylül 2021 tarihinde yüz yüze gerçekleştirdiğimiz BASEV Yönetim Kurulu ve BASEV Yüksek Danışma Kurulu ortak toplantısında bir arada olduğumuz Sayın Dr. Oktay Duran; bu sektöre adını altın harflerle yazdırmış gerçek bir duayendi.
Kurucusu ve Onursal Başkanı olduğu Cem Ofset’te evlatlarının, babalarından aldığı bayrağı çok daha yukarılara taşıyacağı inancım sonsuzdur.
Işıklar içinde uyusun…
Tuncer Sezergil: “Hepimizi içten yaralayan büyük kayıp”
Her ölüm erken ölümdür derler ama bu sefer hem erken hem de daha yapacağı çok yararlı işler varken yaşadığımız bu kaybımızın telafisi yoktur. Ben, 55 yıldır gururla üyesi olduğım basım sektöründe Dr. Oktay DURAN kadar mesleğine aşık, sahip olduğu bütün imkânlarını mesleğine veren başka birini tanımadım. Tabii mesleğimize hizmet veren değerli insanlar var. Hepimiz elimizden geldiği kadar katkıda bulunmaya çalışmışızdır. Ama çeşitli sektör kuruluışlarına onun kadar destek vereni, kâğıt ve teknoloji gibi konularda onun kadar kitap yazan, matbaasını ve her türlü imkânını meslek için kullanan ve tabii sektörümüze bir okul armağan eden başka birini tanımadım. Yani Dr. OKTAY DURAN Matbaa Meslek Lisesi gibi. Bundan daha büyük bir hizmet olabilir mi? CEM OFSET’in 20 yılı dolayısıyla Alpay Kabacalıya hazırlattığ ( Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası Matbaa ve Basın) kitabı başlı başına önemli bir eserdir.
Açıkçası saymakla bitmez. BASMEN’in ilk dergisini de o basmıştır. Bu konuda bana gösterdiği dostluğu ve verdiği desteği unutabilir miyim?
Bütün bunların dışında daima güler yüzlü, daima centilmen ve her zaman şık Oktay’ı yaşadığım arkladaşlık sohbetlerini ve dostluk ilişkilerini daima özlem ve rahmetle anacağım.
Yeri elbette doldurulmaz ve Dr.Oktay DURAN adı mesleğimize ve kalplerimize silinmez bir efsane olarak yerleşmiştir.
Işıklar içinde uyu sevgili dostum.
KASAD Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği: “Zamansız kaybettiğimiz Dr. Oktay Duran ismi sonsuza kadar yaşayacak”
Derneğimiz kurucularından olan Dr. Oktay Duran, İzmir’de 1941 yılında doğdu. Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’nden mezun oldu. Ekonomi dalında araştırmalar yaptı. Ambalaj ve baskı tekniği üzerinde uzmanlaştı. 1988 yılında Basım Sanayimiz Kağıt ve Karton Üretiminin Ülkemizdeki Durumu” isimli tezi ile yüksek lisans çalışmasını tamamladı. Basım İşletmeciliği tezi ile 1991 yılında doktor unvanı aldı. Cem Ofset ve Sümer Yayın Matbaacılık Yönetim Kurulu Başkanı, Kartonsan A.Ş. Murahhas Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak çalıştı. Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi İletişim fakültelerinde öğretim görevlisi olarak bulundu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onursal Üyesi de olan Dr. Oktay Duran, İstanbul Sanayi Odası’nda da üç dönem Yönetim Kurulu Üyesi ve Meclis Başkan Vekili olarak çalışmalarını sürdürdü.
Dr. Oktay Duran sektörümüzün duayen ismiydi. 60 yıldan fazla karton ambalaj sektöründe emek verdi, Cem Ofset’in kurucusu ve onursal Başkanı olan Dr. Oktay Duran, yazdığı kitaplar ve üniversitelerde verdiği derslerle de sektör eğitimine büyük katkılar sundu. “Düşündüklerim yazdıklarım”, “Basım Tekniği ve İşletmeciliği”, “Hayatın İçinden Kesitler” ve “Başarıyı Üretmek” kitaplarını özellikle sektördeki gençlere yol göstermek üzere kaleme aldı. Bunlarla yetinmedi, “Cerrah Yazar Tarık Minkari” derlemesini ve “Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası Matbaa ve Basım Sanayii” ve “Sosyal Hayatta İletişim” konularındaki kitapların yazılmasını sağladı.
Sanata da düşkündü mesleği gereği. Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçımız Sami Güner bir trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğinde, onun anısını yaşatmak üzere, onun eserlerinden oluşan “Sami Güner Objektifinden” isimli kitabın derlemesini hazırladı ve yayımladı, hatta o yılki Cem Ofset takvimini Sami Güner fotoğrafları süsledi.
Bu eğitim sevdasıyla kurduğu Dr. Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ismi sonsuza kadar yaşayacak ve sektörümüz için kıymetli gençler yetiştirmeye devam edecek. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz, toprağı bol olsun.
Şimdi bayrağı çocukları Ali Cem Duran ve üyemiz Emre Duran devraldılar. Onların da sektörümüzde çok başarılı işler yapacaklarına ve babalarından aldıkları bayrağı onun çalışkanlığı ve azmi ile daha da yükseklere çıkaracaklarına, güzide kuruluşumuz Cem Ofset’i çok daha iyi yerlere getireceklerine inanıyoruz.