Avrupa’nın en büyük kâğıt üretim tesisi Söke’de kuruldu
Toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapılan Batı Kipaş Fabrikasında birinci makine deneme üretimlerine başladı; ikinci makine devreye girdiğinde Avrupa’nın tek çatı altında kâğıt üretimi yapan en büyük tesisi olacak
Kipaş Holding’e bağlı Kipaş Kağıt İşlemelerine Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyüğü olan Batı Kipaş Kağıt da katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşen açılış 15 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirildi.
Fabrikada birinci etap devreye alındı, ikinci etabın yüzde 40’ı tamamlandı
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirttiği gibi, ilk etabı deneme üretimlerine başlayan fabrikada ilk etapta 800 kişi istihdam edilecek, 250 milyon dolarlık kâğıt ithalatının önünü kesecem fabrikadan ayrıca 200 milyon dolarlık ihracat yapılacak. Üretimi ve ihracatı ile 450 milyon dolarlık cari açığın kapanmasını sağlayacak.
İkinci etap yatırımları da hızla devam ediyor. Yüzde 40’ı tamamlanan ikinci etap için 450 milyon dolarlık yatırım öngörülmüş. Böylece toplam 1400 kişi evine ekmek götürecek. Bu fabrika ekonomik katkıların yanında çevreci üretim anlayışı ile faaliyet gösterecek. Son teknolojiye sahip makinelerle yüzde yüz geri dönüşümlü atık kağıttan ve üretilecek kâğıt türüne göre selüloz kullanımıyla da üretim yapılarak, istihdama, üretime ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak.
Kipaş Kâğıt Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz açılış töreninde yaptığı konuşmada birinci etap yatırımının 550 milyon dolara mal olduğunu ve devreye alındığını açıkladı.
“İkinci etap 450 milyon dolarlık makinenin kurulumunun %40’ı tamamlandı. İkinci makinenin devreye alınmasıyla Avrupa’nın tek çatı altında kâğıt üretimi yapan en büyük tesisi olacak” diyen Öksüz, fabrikayı şöyle anlatıyor:
Sıfır atık sistemi ile çevre dostu bir fabrika
“Sıfır atık sistemine göre yapılmış çok çevre dostu bir fabrika. Hurda kâğıtla üretim yapılan fabrikada, üretilecek kâğıdın türlerine göre selüloz da kullanılıyor. Kâğıttan çıkan atıkların tamamı özel bir kazanda bertaraf ediliyor. Arıtma sisteminden çıkan bakterilerin temizlediği gazdan 4 megavat elektrik elde ediliyor. Kendi buhar kazanından da 55 megavat elektrik elde ediliyor. Dolayısıyla 100 megavat gücündeki tesis elektrik sarfiyatının %60-70’ini kendisi karşılıyor. Arıtmanın çamurları da kazanda yakılarak bertaraf ediliyor.”
Türkiye’nin ithal ettiği kağıtlar burada üretilecek
Birinci makinede Türkiye’nin ithal ettiği kâğıtlar üretilecek. Bu Kipaş Kağıt Söke fabrikasına Stratejik Yatırım Belgesi alma hakkı kazandırdı. İthalatına 250 milyon dolar ödenen kâğıtlar burada üretilecek ve yaklaşık aynı tutarda ihracat yapılacak.
İki makine 5000 TIR ile fabrikaya getirildi ve toplam yatırım bedeli 1 milyar dolar. Temeli atar atmaz pandemi başladığını, pandemi sürecinde istihdam arttırılarak yatırıma devam edildiğini belirten M. Hanefi Öksüz şunları söylüyor:
“Şimdi bunun ne kadar doğru bir yol olduğunu çok iyi anlıyoruz. Bu fabrikayı pandekmi sürecinde tamamladık. Tabii çok zorlandık, makinelerimiz geç geldi, hastalanan işçilerimiz, montörler oldu ama bugün birinci etabı tamamladık ve ihracata başladık. Daha deneme çalışmasında 30 milyon dolar ihracat yapmış durumdayız.”
Kipaş Kâğıt 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 214. sırada
1984 yılında iki genç girişimci (Mehmet Hanefi Öksüz ve Halil İbrahim Gümüşer) tarafından kurulan Kipaş Holding’in tekstil, çimento, kâğıt, enerji gibi farklı sektörlerde yatırımları var. İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl hazırladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Kipaş Kağıt (214. sıra) dahil dört şirketi yer alıyor. Grup 12 bin çalışanıyla yıllık 250 milyon dolar ihracat yapıyor.
Endüstri 4.0 uyumlu teknoloji altyapısıyla üretim yapan entegre tesisleriyle Kipaş Kağıt, Türkiye’nin kâğıt ve oluklu mukavva alanında en hızlı büyüyen şirketi. Kipaş Kağıt en çok ihracat yapan 1000 firma listesinde de üst sıralarda yer alıyor ve Avrupa ve Amerika dahil dört kıtada 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Firmanın halen Kahramanmaraş, Bozüyük / Bilecik ve Söke / Aydın’da üç üretim tesisi var.
Kipaş Kağıt, 2500 çalışanı ile ham maddesi atık kâğıt olan Kahramanmaraş fabrikasında yılda 450 bin ton üretim kapasitesine sahip. Bozüyük oluklu ambalaj tesisi 108 bin ton üretim kapasitesine ve Söke fabrikası ise 730 bin ton üretim kapasitesine sahip.