23-25 Mayıs tarihleri arasında organize edilen gezi, makine ve sistem tanıtımları yanında sosyal ve kültürel yönü ile de dikkatleri çekti
-
• Firmanın 200 yılı aşan geçmişi ve gelinen nokta
-
Ambalaj teknolojileri üzerine kurulmuş Müşteri Deneyim Merkezi’nde demolar
-
En az personel ile otomasyon
Uzun pandemi kısıtlamaları, ertelenen etkinlik ve fuarlar nedeniyle alanda gelişmeleri dokunarak izlemekten uzak kalan sektör mensuplarının bu mahrumiyetten kurtulduğu günlerdeyiz. Bu yılın başından itibaren başlayan uluslararası hareketlilik artık rutin seyahatlerin yapılabileceği bir noktaya evrilmiş durumda.
Bu ortamda KASAD (Karton Ambalajcılar Derneği) ve Koenig & Bauer Duran organizasyonu ile KASAD üyeleri Koenig & Bauer’in Radebeul tesislerindeki Ambalaj Deneyim Merkezi’ni ziyaret ettiler.
Dresden’de konaklayan yaklaşık 50 kişilik grup güzel bir organizasyon ile Dresden’i, Koenig & Bauer Radebeul tesislerini ve Berlin’i dolaşarak; akşam yemeklerinin kaynaştırıcı ortamında stres atıp dostlukları pekiştirerek keyifli ve bilgilendirici 3 gün geçirdiler. Etkinliğin ilk gününde Koenig & Bauer Duran Tabaka Ofset Kıdemli Satış Müdürü Rolf Köhle’nin rehberliğinde Dresden’i gezen grup, son gün de otobüsle profesyonel bir rehber eşliğinde Berlin turu yaptı.
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) kafilesinin fabrika turu, Koenig & Bauer Duran Tabaka Ofset Bölümü Genel Müdürü Tolgahan Toskaya’nın da belirttiği gibi kısa bilgiler ve makinalarda canlı gösterilerle gerçekleşti. Ambalaj teknolojileri üzerine kurulmuş, Müşteri Deneyim Merkezi’ndeki tur, ambalaj sektöründeki en son teknolojilerin sunumuna odaklıydı. Program Koenig & Bauer ve Koenig & Bauer Sheetfed hakkında bir sunumla başladı, teknoloji sunumları ve demolarla devam etti. Öğleden önce baskı, öğleden sonra baskı sonrası çözümler üzerinde duruldu.
Dietmar Heyduck “çok geniş bir ürün gamımız var”
Radebeul fabrikasında konukları karşılayan Kıdemli Başkan Yardımcısı Dietmar Heyduck, 2019 Şubat ayında Swisotel Bosphorus’taki bir KASAD toplantısına geldiğini hatırlatarak, şunları söylüyor:
“Hepimiz video demolarından bıktık. Karşı karşıya, makinaların yanında durarak demoları izlemenin daha heyecanlı olacağını tahmin ediyorum.
Koenig & Bauer sadece matbaa makinaları yapmıyor, çok geniş bir ürün gamı var. Ambalaj baskı sonrası makinaları, oluklu mukavva ambalaj baskı makinaları, güvenlik baskı makinaları ve flekso baskı makinaları da yapıyoruz.
Türkiye’de faaliyete başladığımızdan bu yana ciddi sayıda makinelerimizin kurulmuş olmasından memnunum. Türkiye’de en eski müşterilerimizden Cem Ofset’i burada anmak istiyorum. Bir Rapida 105 baskı makinasıyla neredeyse hiç durmadan saatte 17 bin hızla baskı yapıyor.
Dünyanın en büyük matbaalarından Mayr Melnhof Graphia’nın İzmir’deki fabrikasına, 17 üniteli Türkiye’nin en uzun baskı makinası (dünyanın en uzunlarından) şu anda Koenig Bauer Duran tarafından, Almanya’dan destekle kuruluyor. Yine Kılıç Ambalaj iki büyük ebat makina birden aldı, önümüzdeki yıl teslim edilecek. Camiş Ambalaj da üçüncü makinasının siparişini verdi. Yakın geçmişte, 2020’de de Barem Ambalaj iki büyük ebat Rapida siparişi vermişti.
Tahmin ediyorum çoğunuz Koenig & Bauer Duran katlama yapıştırma makinası kullanıyorsunuz. Koenig & Bauer’a gösterdiğiniz güvene çok teşekkür ediyorum ve size daima destek olacağımıza söz veriyorum. Koenig Bauer Duran da size çok yakın, dolayısıyla en iyi hizmeti en kısa zamanda verebiliyoruz.”
Heyduck Türkiye’deki müşterileriyle uzun süreli ilişki kurmak istediklerini sözlerine ekliyor.
Falk Sparbert’den firma tarihçesi
Dietmar Heyduck’un ardından mikrofonu alan Koenig & Bauer Tabaka Ofset Çözümleri, Satış Başkan Yardımcısı Falk Sparbert pandemi sonrası çok özel bir dönemde ve bir ekonomik kriz ortamında olunduğunu, aynı zamanda plastikten kartona geçişin içinde olduklarına dikkati çekiyor. Koenig & Bauer’in bu alandaki çözümlerini göstereceklerini belirten Sparbert, firmanın 200 yılı aşan tarihini de özetleyen sunumunda şunları söylüyor.
“1812’de Friedrich Koenig, ilk buharlı tipo baskı makinasını, Almanya’da demir – çelik sanayii yeterli olmadığından İngiltere’de yaptı. İlk gazete baskı makinası iki yıl sonra Londra’da Times gazetesini basmaya başladı ve 1817’de Koenig & Bauer şirketi Almanya’da resmen kuruldu. 1990 yılında Koenig & Bauer Planeta’yı satın aldı ve 2017’de 200. kuruluş yıldönümünü kutladı. Şirket, kurucuları Friedrich Koenig ve Andreas Bauer anısına Koenig & Bauer’ı şirket ismi olarak kullanma kararı alındı. 2020’de şirket yeni nesil makinalarının lansmanını yaptı.
Halen Koenig & Bauer Group olarak dünya çapında 5500 çalışanımız, 11 üretim tesisi, 109 satış ve satış sonrası servis birimi var. Grubun toplam cirosu 1.2 milyar avro. 2021’de pandemiye rağmen aynı rakamları korudu. Şirket müşterilerinin makinalarını uzun süre ve en etkin şekilde kullanmalarına önem veriyor ve onlarla 7/24 bağlantıda kalıyor.
Iberica (İspanya) ve Duran Makina (Türkiye, bugün Koenig & Bauer Duran) firmaları satın alındı.
Koenig & Bauer her türlü malzeme üzerine baskı yapan baskı makinaları üretiyor. Holding cirosunun yarıdan fazlası 1800’e yakın çalışanı olan Radebeul fabrikasından, tabaka ofset bölümünden geliyor ve burada dergi, katalog, kutu, etiket gibi ürünleri; kağıt, karton ve plastik gibi çeşitli malzemelere basan makinalar üretiliyor.
Holdingin merkezi Würzburg’da. Gazete baskı makineleri pazarının daralmasıyla dekor ve laminatlar için baskı makinaları, oluklu mukkavvaya doğrudan konvansiyonel ve dijital baskı makinaları ve esnek ambalaj baskı makinaları üretilmeye başlandı.
Cam ve bardaklar üzerine özel baskı yapan makinaların yanı sıra Koenig & Bauer, lider olduğu teneke ambalaj baskı makinaları ve işaretleme (coding) yapan, banknot baskısı yapan makinalar da yapıyor. Aile şirketlerinin yanı sıra dünya çapında 50 – 60 matbaası olan dev gruplarla çalışmamız, ambalaj dünyasının Koenig & Bauer’a güvenini gösteriyor”
Dirk Winkler’den teknik sunum:
Tam otonom matbaaya doğru…
Falk Sparbert’in ardından verilen ara sonrasında Koenig & Bauer AG Teknoloji, Ürün Yönetimi ve Ürün Pazarlama Müdürü Dirk Winkler “Yeni stratejimiz ‘Exceeding Print’ / Baskıyı aşmak’ konulu teknik bir sunum yaptı.
“2018’de pazarda kuvvetli olduğumuz asıl alana, ambalaja yönelme kararı aldık. Eski demo merkezimizde yüksek hacimli bir ambalaj demosu için yerimiz müsait değildi. O yüzden her türlü karton ambalaj üretimi için bu yeni Müşteri Deneyim Merkezi’ni yaptık.
Dünyada artık birçok mega trendler var ve bunlar işleri yönlendiriyor. Özellikle küreselleşme, kişiselleştirme, güvenlik, çok yönlülük, süreklilik gibi trendler bizi, sanayimizi, işimizi yönlendiriyor. ‘Exceeding Print’ stratejimizin üç ana sütunu var: Sürdürülebilirlik, dijital ve modülerlik (bireyselleştirme).
Ambalaj dünyası için ana odağımız sürdürülebilirliğe uyum sağlayacak makina, yöntem ve yazılımlar geliştirmeye çalışıyoruz. Burada önemli olan tüm sürecin verimliliğini artırmak. Gelecekte daha az enerjiyle daha iyi ürün sağlayacak makinalar yapmaya çalışıyoruz.
Dijital makinalarda çok başarılıyız ama sadece dijital makinalar yapmakla kalmıyoruz, makinaları çalıştıracak yazılımlar geliştiriyoruz. Koenig & Bauer makinaları ve çözümleri ile 10 mm kalınlığa kadar baskı yapma imkânı var. Orta ebatta ve büyük ebatta dünyanın en hızlı ofset baskı makinalarına sahibiz. Yeni PDFCheck ve Inspection baskı izleme sistemleri sayesinde yüzde yüz kaliteyi garanti edebiliyoruz. Uzaktan bağlantı sistemimize bugün 2500’ü aşkın ambalaj matbaası bağlantılı.
3 önemli pazar
Gelecekte üç önemli pazar öne çıkacak. Etiket pazarı, web-to-print ticari baskı ve açık ara en büyüğü olan ambalaj pazarı. Bunu bir dişli olarak düşünürsek, üç segmentten birinde, örneğin ticari baskı için bir makinada bir şey geliştirdiysek bunu örneğin ambalaj makinasına da adapte etmeye çalışıyoruz ki tümü aynı mantıkla çalışsın ve dişlinin hareketleri bozulmasın.
Müşterilerinizden gelen özel isteklere cevap verebilmenizi sağlamaya ve aynı zamanda bu üçlü dişli sistemini bozmamaya çalışıyoruz. O yüzden üç deneyim merkezi yaratmaya karar verdik. Birincisi ve açık ara en büyüğü Ambalaj Deneyim Merkezi, ikincisi hemen yanında Etiket Deneyim Merkezi ve üçüncü olarak da kâğıt kullanan ticari matbaalar, web-to-print matbaaları için bir Ticari Baskı Deneyim Merkezi hazırlıyoruz. Eğitim merkezimiz Koenig & Bauer Campus de yenilenerek gelişti.
Ambalaj Deneyim Merkezi
Ambalaj Deneyim Merkezi’nde birbirinden bağımsız üç üretim – baskı hattı olacak. Büyük ebatta en yeni 102 x 145 cm ebatlı 7 renk + çift lak makinamız var. İkinci makinamız orta ebatta, en gelişmiş makinamız olan Rapida 106 X 7 renk + lak + 2 kurutucu + 1 baskı ünitesi + 1 lak konfigürasyonuyla kuruldu. Bu senenin Kasım ayında bu makinelerin yanına bir de su bazlı 7 renk baskı yapan, 70 x 100 cm dijital inkjet baskı makinamız VariJET 106’yı kuracağız.
Baskı makinalarımızdan sonra yüksek kapasiteli şekilli kesim makinalarımız var. Şu anda en yeni, yüksek teknolojili Cut PRO Q 106 düz şekilli kesim makinamız çalışıyor. Makina 9000 tabaka/saat hızla pliyaj, gofraj, kesim ve ayıklama yapabiliyor. Bu teknoloji yanında yeni bir baskı sonrası kesim makinamızı tanıtıyoruz. Cut PRO X 106 rotatif şekilli kesim makinası pliyaj, gofraj, kesim ve ayıklamayı saatte 15 bin tabaka süratle yapıyor.
Çıkan kutuları katlayıp yapıştırmak için yüksek hızlı Omega Allpro 110 model kutu katlama yapıştırma makinamızda, dünyanın her yerinden gelen çeşitli kutuları yüksek süratle katlayıp yapıştırma imkânımız var. (Öğleden sonra bu makinalar demolarda gösterildi.)
2023 yılında tabakaların girişinden bitmiş işe kadar tamamen otomatik bir sistemi burada kurmuş olacağız. İşlenmemiş ve işlenmiş malzemelerin matbaa içerisinde istenilen yerlere insansız gitmesini hedefliyoruz. 2023 senesinde tekrar davetlisiniz, o zaman tüm sistemi görebileceksiniz.
Etiket
Son zamanlardaki geliştirmelerimizle ve özellikle bobinden giriş sistemini üreten bir firmayla yaptığımız iş birliği ile bugün artık yaş tutkallı veya kendinden yapışkanlı ya da in mould (IML) etiket olmasından bağımsız olarak, piyasaya tam yanıt verebileceğimiz makinaları ürettik. Etiket Deneyim Merkezi’ni de şu anda kurmak üzereyiz. Merkezde Rapida 106 X 7 renk + lak bir makina, baş tarafında LS 106 bobinden tabakalama sistemiyle yer alacak. Yanında iki üniteli bir rotatif şekilli kesim makinası var.
Etiket Deneyim Merkezi için de otomasyon çok önemli. Makina bobini ya da tabakayı istediğinde insansız araç getirecek ve yükleyecek. Bobinden tabaka sistemini makinadan ayırabiliyoruz. İnsansız araç baskıdan sonra bitmiş istifi alıyor ve otomatik olarak rotasyon kesim makinasına iletiyor. Kesimden sonra ayıklama istasyonuna getirilecek, burada bantlanacak ve paketlenmeye hazır olacak.
Usta, kalfa ve çırakların yerine gözlemci bir operatörle baskı
Ticari Baskı Deneyim Merkezi’nde bir Rapida 76, 5 + lak baskı makinası ve dünyanın en hızlı baskı yapan (20 bin tabaka/saat), sekiz renk çift taraflı baskı makinesi Rapida 106 X var. Gelecekte burada da insansız lojistik sistem üzerinden malzemeyi makinaya vereceğiz, merkezi mürekkep dağıtım sistemimiz ve tam otomatik kalıp lojistiğimiz olacak. Böyle bir makina gelecekte tek bir kişi tarafından çalıştırılacak. Makinanın üzerine kimsenin çıkmasına, kalıpları değiştirmesine gerek yok. Operatör sadece tam otomatik işlemleri gözlemliyor. Bunlar Flyeralarm gibi Almanya’nın büyük web-to-print matbaalarında çalışıyor.
Oluklu makavvada Koenig & Bauer flekso ve dijital çözümleri
Oluklu mukavva işine de ağırlık vermeye başladık. Koenig & Bauer hem katlanabilir kartonda hem oluklu mukavvada dijital datadan bitmiş ürüne kadar tüm adımları gerçekleştiren yegâne üretici.
Oluklu mukavvada üç çeşit baskı makinası, değişik şekilli kesim çözümleri ve değişik kutu katlama yapıştırma makinaları öneriyoruz.
Çok yeni bir flekso baskı makinası geliştirdik. CorruFLEX pazardaki en hızlı flekso baskı makinası. Bu makina 14 bin tabaka süratle, 10 mm kalınlığa kadar tabakalara baskı yapıyor. Makinada 2,8 m genişliğe kadar levha kullanılabiliyor. Tabaka ofsetten bildiğiniz DriveTronic bileşenleri kullanıyoruz.
İlginç bir adım attık. Baskı ve rotasyon kesimdeki birikimimizi bir makinada birleştirdik. Hem flekso baskı, hem rotasyon kesim yapabilen, piyasadaki en hızlı (12 bin tabaka/saat) CorruCUT makinamıza, 9 baskı ünitesine kadar eklenebiliyor, kurutmadan sonra rotasyon kesim bölümü var. Koenig & Bauer lojistik sistemlerine bağlanabiliyor.
Dijital oluklu mukavva baskı makinamız CorruJET inkjet teknolojisiyle çalışıyor. Bu makina da bir dünya rekoru sahibi ve 6000 tabaka/saat hızla çalışıyor. Sekiz mm kalınlığa kadar oluklu mukavva levhaya baskı yapabiliyor.
Koenig & Bauer yeni olarak 50 x 70 baskı makinası Rapida 76’yı da tanıttı. Karton ambalajda bize bu ebatta da epeyce talep geldi. Bu yüzden bu makinayı geliştirdik.
Karton kutular için dijital baskı
Karton kutu için geliştirdiğimiz VariJET inkjet baskı makinamız gelecekte ofset kalitesinde baskı yapacak. Konvansiyonel baskıdaki gibi baskı sonrası işlemleri de aynı şekilde yapılacak. Ortadaki siyah kule dijital baskı ünitesi. Makinanın giriş ve çıkış donanımı Rapida 106 X ile aynı. Bu makina, Fuji Dimatix Samba baskı kafaları ve Koenig & Bauer su bazlı inkjet mürekkepleriyle saatte 5500 tabaka hızda 7 renk baskı yapıyor. 106 X’in platformuna sahibiz, istenirse yaldız baskı için ofset, rotasyon kesim ya da soğuk yaldız veya gofraj ünitesi eklenebiliyor. Bu sadece bir dijital baskı makinası değil; konvansiyonel ofseti ve dijitali birleştiren hibrit bir makina ve bu onu karton ambalaj için en önemli proje haline getiriyor.
Hedefimiz performans, verimlilik
Tüm üretimler için kapalı döngü (close loop) iş akışı çözümleri yaratmayı amaçlıyoruz. Sattığımız her makinada Logotronic sistemini sunuyoruz. Bu sistem hem stok hem baskı makinası hem de kesim, katlama – yapıştırma makinası ve bitmiş işin stoklanması için gerekli dataları yaratacak. Tüm bu bilgiler bir buluta yüklenebilecek. Kalıp lojistiği için de sistemler yaratılıyor. CTP’den gelen kalıplar robot kollarla alınıyor ve makinaya yükleniyor, işi bitmiş kalıplar da öbür taraftan bitmiş kalıplar bölümlerine alınıyor. Burada da insanı aradan çıkarma imkânı var. Web-to-Print gibi çok hızlı iş değiştirilen ve çok sayıda işin basıldığı matbaalar için geliştirilmiş bir çözüm. Matbaaların sorunu aynı: Baskı, kesim vb. işler için operatör bulunamıyor. Bu ambalaj matbaacılarına yakın gelecekte eleman azaltma imkânı sunacak.
Temiz baskıya makina karar veriyor
Bütün makinalarımızda atığı azaltmaya dikkat ediyoruz. En iyi enerji tasarruf yöntemlerini sağlıyoruz. Yeni bir kalite sistemi geliştirdik. Ne zaman iyi bir tabaka alırız konusuna odaklı değiliz! Basılması gereken işin bilgilerini makinaya yüklüyoruz, makina register, renk ve içerik olarak en uygun kaliteyi otomatik olarak buluyor ve temiz baskının ne zaman çıkacağına makina karar veriyor; operatör değil. Hangi müşteri hangi işi ne kalitede istiyor? Makina bu bilgiler ışığında karar veriyor.
QualiTronic Color Control, renk ve kalite ölçümünün yanı sıra PDFCheck ile orijinal PDF ile baskının karşılaştırılmasını sağlıyor. Bunu mevcut kamera ile yapıyoruz. Yeni kameraya ihtiyaç yok. Tabaka boyutundan bağımsız saniyede tüm tabaka taranıyor ve orijinal PDF ile karşılaştırıyor.
Servis ve bakım
Yeni bir merkezi gresleme sistemi yaptık. Makinanın başından sonuna kadar dönenler hariç tüm yerlerin otomatik greslenme sistemini üstleniyor. Hayat boyu greslenmiş makas köprüsü opsiyonunu sunuyoruz. Sekiz renkli bir makinada her ünitede ikişer adet makas köprüsü gibi gres basacağınız yerler vardır ve personel bunun için saatler harcar. Sekiz renkli makinada 257 adet gresleme noktası azalmış oluyor. Üretim için haftada iki saat kazanıyorsunuz. Radebeul fabrikasındaki servis merkezine dijital bağlantı mümkün. Makinanın Press Call tuşuna basan operatör akıllı cep telefonuyla merkeze bağlanacak ve kamerası ile makinada sorun olan yeri gösterecek. Yabancı dil bile gerekmiyor.”