Etkinlik sonrasında Koenig & Bauer Duran Tabaka Ofset Baskı Makinaları Bölümü Genel Müdürü Tolgahan Toskaya fabrika ziyaretine ilişkin sorularımızı yanıtladı.
- Koenig & Bauer Duran olarak uzun bir aradan sonra bu ilk organizasyonunuz. Bu etkinliği hedeflerken neler düşündünüz, aldığınız geri bildirimlere dair yorumunuz nedir?
Koenig & Bauer ve Duran Makina birleşmesiyle aslında Haziran 2019 itibarıyla Türkiye’deki organizasyonumuza başladık ama hemen ardından pandeminin devreye girmesiyle istemeden de olsa etkinlikleri ertelemek durumunda kaldık. Bu oluşumla beraber sektördeki tüm müşterilerimize kendimizi ifade etmek ve ürünlerimizi tanıtmak, aynı zamanda bunu bir sosyal aktivite haline getirmek istiyorduk. 2019 sonunda mı, 2020 başında mı yapalım derken iki sene kadar pek hareket edemedik. Yasaklar kalkınca, biraz da havalar güzelleşsin dedik ve sonuç olarak 2022’nin Mayıs ayında etkinliğimizi gerçekleştirdik.
Sorunuza gerçekçi cevap vermek gerekirse tabii ki ticari hedeflerimizi gerçekleştirmek, kendimizi ve ürünlerimizi tanıtmak, sektördeki yerimizi, avantajlarımızı, faaliyet alanlarımızı göstermek anlamında bazı hedeflerimiz vardı. Ancak bunun haricinde bu organizasyonun çok yoğun bir ticari organizasyon olmamasının, katılımcıların iyi vakit geçirmelerini, sosyal anlamda iletişim kurmalarını sağlayacak şekilde olmasını planladık. Şu ana kadar aldığım geri bildirimlerden konuklarımızın iyi vakit geçirdiklerini düşünüyorum.
- Etkinliğe katılan matbaacıların bir kısmında Koenig & Bauer baskı makinası yok, belki bazıları ilk kez bu kadar yakından tanıdılar. Bu etkinlik sonrasında Koenig & Bauer hakkındaki düşünceleri sizce nasıl değişti?
Koenig & Bauer son zamanlardaki yenilikleriyle ambalaj konusunda tam çözümü olan neredeyse tek üretici. Sadece bir baskı makinası üreten bir üretici değil, ambalaj konusunda birçok alanda faaliyet gösteren bir makine üreticisi. Hayatımızın içinde olan birçok ambalajın Koenig & Bauer makinalarında üretilmiş olduğunu müşterilerimize göstermek istedik. Bunda önemli ölçüde başarılı olduğumuzu gösteren geri bildirimler aldık. Bu etkinlikten önce algılandığı gibi Koenig & Bauer’ı sadece büyük ebat ambalaj baskı makinası, hatta sadece kalın gramajlar için ambalaj baskı makinası üreten bir firma olmaktan ziyade ambalajın çok geniş bir alanında çözümleri, makinaları olan bir tedarikçi olduğunun bilgisini paylaştığımızı umuyorum ve geri dönüşlerini alıyorum.
- Bundan sonra Koenig & Bauer tarafında yatırımların artacağı beklentisi oluştu, diyebilir miyiz?
Zaten bu beklenti bizde her zaman var. Var oluşumuzun temel sebeplerinden biri bu ama böyle bir organizasyon yapalım ve hemen bunu satışa döndürelim diye düşünmüyoruz. Kendimizi doğru ifade edersek zaten bunun geri dönüşünü alırız. Bizler Koenig & Bauer’ın Türkiye’deki temsilcileriyiz. Aslında Türkiye’deki meslektaşlarımız, matbaacılarımız, ambalajcılarımızın yatırımlarının güçlü olmasını istiyoruz, müşterilerimizin ve potansiyel müşterilerimizin haklarını gözeterek en doğru yatırımı yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de temsil ettiğimiz firmanın çıkarlarıyla onların ihtiyaçları arasında optimal bir çözüm bulmayı hedefliyoruz.
- Koenig & Bauer sunumlarında bir ürün tanıtımından çok bir gelecek projeksiyonu sundu. Tek bir operatörle, iş akışı yazılımlarıyla bir sistemin çalıştırılması önemliydi. Bu perspektifin önümüzdeki sürece nasıl damga vuracağını düşünüyorsunuz? Sonuçta rakipler de var…
“Temel kavram verimlilik”
Buradaki temel kavram verimlilik. Makinayı bir kişinin ya da üç kişinin kullanması, oradaki maliyetler, her şey verimlilik kavramına dayanıyor. Herhangi bir makina yatırımının geri dönüşü, makinadan aldığınız verimlilikle çok doğru orantılı. O yüzden makinada personel ihtiyacının azalması, renk kontrol sistemleriyle firelerin azalması, yeni işletim programları, opsiyonlara göre kazanılan zaman ve maliyet unsurları verimliliği sağlıyor. Anahtar nokta yapılan yatırımın ne kadar sürede ve ne kadar kâr ile geri döneceği. En sonunda önemli olan yatırımcının bu makinaya ne ödediği değil makina ile yaptığı iş ve ne kadar kısa zamanda yaptığı yatırımın kendisine, işletmesine ve ülkemize geri dönmesi. Bunun üzerine yoğunlaşıyoruz. Çok daha düşük rakamlarla yapılan bir yatırımda basılan bir tabakanın maliyetinin çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Oktay (Duran) Bey’in sunum esnasında söylediği çok güzel bir şey var: Para kazanmak için ya hiç kimsenin yapmadığı bir şey yapılacak ya da yapılan iş en hızlı ve en düşük maliyetlerle yapılacak.
- Koenig & Bauer hep ambalajla anılan bir firma ama burada gördük etiket çözümleriniz de var. Türkiye’de etiket alanında pek yoksunuz. Etiket alanında neler yapacaksınız?
Tam olarak yok değiliz. Etiketle ilgili çözümlerimiz de var. Etiket çok geniş bir kavram; IML’den tutun da soda ve şarap etiketine kadar etiket adı altında birçok çözüm var. Koenig & Bauer’in yeni makinaları, özellikle dijital anlamda sunduğu makinalar, mevcut makinalarında yaptığı değişiklikler ve bunlarla ilgili opsiyonlar da etiket sektöründe Koenig & Bauer’ın pazardan çok daha fazla pay alacağının bir göstergesi. Biraz daha gelişmiş ülkelerde zaten pazardan pay almaya devam ettiğini görüyoruz.